Tuulilasi

Öljyistä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Joskus olen miettinyt miksi erimerkkisten autojen öljynvaihtovälit ovat niin eri mittaisia. Yleensä 15-30 tkm. Eikös öljyn ominaisuudet pysy samana oli moottori mikä tahansa. Ja miksi toisissa autoissa long life -öljy kestää kaksi vuotta tai 30tkm. Kun taas toisissa vuoden. Samoissa olosuhteissa tietääkseni öljy vanhenee samaa tahtia moottorista riippumatta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän moottorien ominaisuuksissa on eroja, eivät ne suinkaan ole kaikki samanlaisia. Voi myös olla eroja siinä, miten eri moottoreista joutuu likaavia hiukkasia öljyyn.

Tärkein ero kuitenkin on siinä, miten vaativia voitelutilanteita eri moottoreissa on. Voitelun kannalta vaativin kohta on nokka-akselin voitelu. Siinä öljy joutuu voimakkaan leikkaavan kuormituksen kohteeksi, kun nokka ja venttiilinnostin hankaavat toisiaan, ja venttiilinjousi painaa kovasti vastaan. Rullapainimia käytettäessä voitelutilanne on huomattavasti helpompi, ja paljon riippuu myös siitä, minkä kokoiset ovat toisiaan koskettavat ja hankaavat nostimen ja nokan pinnat.

Erot öljyyn kohdistuvassa rasituksessa ovat selkeä tekninen peruste sille, miksi öljynvaihtoväleissä on eroja. Muitakin perusteita on olemassa. Vanhat tavat vaikuttavat asiaan, ja usein myös halutaan pitää asiakkaalle näkyvä öljynkulutus kurissa. Vaihtovälin pidentyessä öljyn lisäämistarve todennäköisesti kasvaa.

Julkaistu: 6.4.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.