Apu

Olisiko jo aika vähentää lääkitystäni, Kiminkinen?

KuvatA-lehtien kuva-arkisto
Julkaistu: 7.10.2019

Kysymys:

Olen 60-vuotias ­nainen. Pituuteni on 164 cm ja paino 88 kg. Olen laihduttanut 5 vuodessa 10 kiloa. Lääkitykseni on Peratsin 2 mg aamulla, Olanzapin 5 mg x 2 ja Deprakine 500 mg x 2. Olen käyttänyt samaa annostusta jo 8 vuotta. Eikö olisi aika vähentää lääkitystäni? Minulla on määrittämätön skitso­frenia. Nyt on mennyt 8 vuotta ­hyvin. Olen mennyt hiljakkoin naimisiin. Mitä neuvot minun tekevän? En halua ­paljon lääkkeitä. Olen muuten terve. Polvissa on kulumaa, mutta pärjään kyllä.
Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitokset erinomaisesta kysymyksestä, ja onnittelut merkittävästä laihtumisesta vaikeassa tilanteessa! Kysymyksesi luotaa kahta keskeistä ­teemaa. Ensinnäkin kyse on psykooseista ja niiden perimmäisistä syistä. Keskustelin tästä kerran Hannu Lauerman kanssa. Hänen mukaansa jo Sigmund Freud oli sitä mieltä, että skitso­frenian tausta on todennäköisesti elimellinen. Reipasta psy­koosia ei voi hoitaa pelkällä psykoterapialla, vaan aina tarvitaan lääkitystä.
Aiemmin neurologia ja psykiatria kuuluivat samaan spesialiteettiin. Tiede on näyttänyt, ettei tässä oltu kovinkaan hakoteillä. Kun kuvantaminen on tuonut yhä parempia menetelmiä (magneetti, funktionaalinen magneetti ja PET), olemme saaneet kosolti uutta tietoa. Nyt on jo muodostunut rutiiniksi, että uudelle psykoosipotilaalle tehdään pään magneettitutkimus.
Psykoosilääkkeiden haittavaikutukset ovat toinen teema. Aivokemian häiriintyminen ­aiheuttaa ekstrapyramidaali­oireita, kuten vapinaa ja jäykkyyttä. Uusilla antipsykooteilla niitä esiintyy vähemmän, mutta mikään valmiste ei vielä ole niistä täysin vapaa.
Toinen keskeinen lääke­haitta on taipumus painon ­kohoamiseen. Mielenterveyspotilaiden huomattava vaara sydän- ja verisuonisairauksiin ja ennenaikaiseen kuolemaan on suuri ja pitkään liian vähälle huomiolle jäänyt ongelma. Toki siihen vaikuttaa keskeisesti myös itse sairaus elämäntapamuutoksineen.
Perinteinen psykoosilääkitys tunnetusti lihottaa. Koko ajan pyritään kehittämään paremmin siedettyjä valmisteita niin ep-oireiden kuin painonhallinnan ja antikolinergisyydenkin näkökulmista. Tällä hetkellä painoneutraalein antipsykootti lienee lurasinodi (Latuda). Myös aripipratsoli kuuluu suunnilleen samaan sarjaan. On näyttöä siitä, että kun aripipratsoli yhdistetään aikaisempaan psyykenlääkitykseen, painonhallinta saattaa helpottua.
Olen siunattu tasavertaisilla tyttärillä, joista yksi harrastaa psykiatriaa. Tiedonvaihto ja vuorovaikutus hänen kanssaan ovat mahdollistaneet maalaislääkärin näkökentän laajentumisen psykiatrian puolelle. Näillä perusteilla kehotan sinua keskustelemaan oman psykiatrisi kanssa lääkityksesi päivittämisestä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.