Apu

Olen raskaana, ja minulla on virtsatietulehduksia jatkuvasti – onko niistä vaaraa sikiölle? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 31.7.2021

Kysymys:

Olen raskausviikolla 20, ja minua vaivaavat jatkuvat virtsatietulehdukset. Olen yrittänyt etsiä ­tietoa, onko tulehduksista haittaa sikiölle, mutta mistään ei löydy suoraa vastausta. Tulehduksia on hoidettu antibiooteilla, mutta ne eivät tehoa kunnolla. Voiko tämä aiheuttaa keskenmenon tai lisätä ennenaikaisen syntymän riskiä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Naiset ovat miehiä alttiimpia saamaan virtsatietulehduksia lyhyemmän virtsaputken ja muiden anatomisten syiden vuoksi. Moni nainen varmasti muistaa, kuinka lapsuudessa opetettiin pyyhkimään edestä taaksepäin. Neuvolassa ­seulotaan odottavia äitejä oireettoman virtsatietulehduksen varalta, koska tämän alueen tulehdukset saattavat altistaa ennenaikaiselle synnytykselle. Raskaana olevan naisen virtsatulehdus nousee herkemmin ylös virtsateitä pitkin munuaisiin asti. Tällainen tilanne hoidetaan aina sairaalassa.

Osalla naisista virtsatietulehdus liittyy seksin harrastamiseen, minkä vuoksi olisi hyvä tyhjentää rakko seksin jälkeen ja tällä tavoin huuhdella pöpöt pois rakosta. Jos tulehdus liittyy aina seksiin, voi myös kokeilla lääkärin määräyksellä yhden antibioottitabletin estohoitoa aina seksin yhteydessä. Sen sijaan liiallinen pesu ja hankaaminen pesuaineilla voivat olla ­suorastaan haitaksi, jos kehon omat ­suojaavat lipidit peseytyvät pois ihon ja limakalvojen pinnalta. Virtsatietulehdustaipumus ei suinkaan yleensä liity ­huonoon hygieniaan.

"Jos ­tulehdukset toistuvat usein, tulee aloittaa virtsatietulehduksen estohoito loppu­raskauden ajaksi."
Jatta Rautkorpi

Odotusaikana virtsatietulehdusta ei hoideta oireenmukaisesti millä tahansa lääkekuurilla, vaan virtsasta tutkitaan aina tulehduksen aiheuttanut bakteeri ja jälkikäteen kontrolloidaan virtsanäyte parantumisen varmistamiseksi. Jos ­tulehdukset toistuvat usein, tulee aloittaa virtsatietulehduksen estohoito loppu­raskauden ajaksi.

Mietin, mitä mahdat tarkoittaa, kun kerrot, etteivät antibiootit tehoa kunnolla vaivaasi. Joskus rajun tulehduksen jälkeen virtsarakon limakalvo voi olla pitkäänkin ärtynyt ja oireet tuntuvat jatkuvan, vaikka virtsanäyte olisi jo puhdas. Tällöin yleensä aika parantaa. Toisaalta tulee muistaa myös muut mahdolliset tulehduksen aiheuttajat, kuten klamydia ja tippuri.

Suosittelen runsasta nesteytystä rakon huuhteluvaikutuksen aikaansaamiseksi sekä käyttämään suun kautta maito­happobakteereja ja karpalovalmisteita. Muistuttaisin myös hellästä vesipesusta ja liian vahvojen pesuaineiden välttämisestä intiimialueella.

Sinun kannattaa keskustella huolen­aiheestasi vielä neuvolassa, jotta odotus­aikaa ei varjostaisi pelko ja saisit varmuuden siitä, onko kaikki kunnossa.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse” Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.