Apu

Olen juonut kymmenen vuotta viinaa litran viikossa tai enemmän – Rasvamaksa, diabetes ja verenpainetauti on – Mitä sanot Apu-klinikka?

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 19.12.2020

Kysymys:

Olen 52-vuotias nainen, 161 cm ja 110 kg. GT oli 110. Olen vyötärölihava (128 cm). Ultraäänessä todettiin rasvamaksa. Olen juonut kymmenen vuotta viinaa. Alkoholia on kulunut litra tai jopa enemmän viikossa. Mitä sanot tilanteestani? Minulla on todettu kakkostyypin diabetes ja verenpainetauti, johon käytän Losartan 50 mg -lääkettä. On masennusta ja univaikeutta sekä paniikkioireyhtymä. Onko toivetta jatkaa joskus tervettä elämää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tapoihini kuuluu hehkuttaa innostuksen vallassa: Euroopan paras kirvesmies tai Suomen paras psykiatri. Nyt on oikea hetki nostatukseen: tässä on kaikkien kysymysten äiti, isä ja naapurin emäntä.

Elämä on tunnetun filosofin mukaan ihmisen parasta aikaa. Sen läpi luovimme karikkoja kierrellen yritysten ja erehdysten kompassin avulla. Keskeiseksi muodostuu oppiminen. Lyömmekö toistuvasti päätämme mäntyyn? Olemmeko vain passiivisia oman elämämme sivusta seuraajia? Levittelemme helposti hämmentyneinä käsiämme: näin vain kävi, vettähän se vain oli, ämpäriin ei huku tai eihän tunteille mitään voi. Kaikki me teemme virheitä ja vääriä valintoja, mutta opimmeko nöyriksi niiden edessä? Totuus löytyy kaurapuurosta ja useimmiten katsomalla peiliin sekä suuntaamalla katse tulevaan.

Kyse ei ole pienimmässäkään määrin syyllistämisestä. Kyse on elämästä ja totuudesta. Silloin kun lääkäri ehdottaa todistetusti terveydelle haitallisten elämisen tapojen muuttamista, hän pyrkii parantamaan terveemmän elämän mahdollisuuksia. Jokainen oikeustoimikelpoinen kansalainen päättää itse, mikä hänelle on parasta. Lääkärin tehtävä on esittää hänelle tutkittuun tietoon perustuvia keinoja päätösten tueksi. Tässä on oltava tarkkana, sillä tunnetusti maa kantaa päällään sekä oikeita että vääriä profeettoja ja rahanvaihtajien armeija tunkee sisään joka raosta. Hyvän ja pahan tiedon puiden juurella kannattaa tovi tuumailla.

Pitkä esipuhe oli tarpeen, sillä olet herännyt miettimään muutoksen mahdollisuutta. Se on terveytesi näkökulmasta kaikkein oleellisin asia, mistä onnittelen lämpimästi. Aina on toivoa, vaikka emme sitä aina itse näe.

Et ole huolinesi yksin. Tukenasi on yksi maailman parhaista terveydenhuoltojärjestelmistä, jonka arvon olemme todentaneet viimeistään näinä poikkeusaikoina. Sinun tulee varata aika omalle perusterveydenhuollon lääkärillesi, jolla on mahdollisuus kutsua hoitotiimiisi diabeteshoitaja, ravitsemusterapeutti, psykologi, päihdetiimi, fysioterapeutti ja niin edelleen. Mielenterveyspalvelumme ovat ilmaisia. Kokonaisuus tulee ottaa huomioon ja edetä yksi asia kerrallaan. Siinä samalla lähtee rasva maksastasi kuin kuppa Töölöstä. Onnea valitsemallesi tielle! ●

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.