Tuulilasi

Oikealta ohjattava

Kysymys:

Oikeanpuoleisella ohjauksella varustetut autot ovat Suomessa huomattavasti huokeampia kuin vasemmalta suitsittavat kaimansa – keksiikö Ketonen, miksei sellaista kannattaisi ostaa, jos ajoneuvon kunto muuten vastaa ostajan odotuksia. Unohdetaan tällä kertaa ne postiautot. Kaksikaistaisilla teillä ohittaminen vaatii varmaankin pientä “kurkistelua” läheltä reunaviivaa, rattimiehelle ohittaminen ei ole ongelma, mutta onko mikään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Oikealta ohjattava auto vaatii alussa jonkin verran opettelua, mutta muuta haittaa ei mielestäni ole. Joskus nuoruudessani eräs kaverini hankki oikealta ohjattavan VW kuplan, ja kokeilin lyhyen matkaa sen ajamista. Havaitsin, että en uskaltanut ajaa tarpeeksi oikealla. Olin näemmä hahmottanut oman sijaintini tiehen nähden niin tiukasti vasemmalta ohjattavaan autoon sopivaksi, että luontaisesti kartoin liiaksi oikeaa tienreunaa. Epäilemättä asiaan tottuu aika pian, mutta jokin neljän-viiden kilometrin ajo maaseudulla ei vielä riittänyt.

Mielenkiintoisimpia tilanteita kieltämättä ovat poliisin ratsiat. Luin juuri erään poliisimiehen muisteluita siitä, kun hän oli puhalluttanut pysäytetyssä autossa vasemmalla edessä istuneen. Puhalluksen jälkeen kaveri oli kysäissyt: "Aiotko puhalluttaa myös kuljettajan?"

Julkaistu: 6.12.2013