Tuulilasi

Nykyrenkaiden suuntavakavuus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin ikivanhojen, siis rakenteeltaan nykyrenkaista eroavien, Hakkapeliitta 1:sten tilalle Hankook Winter iPike RS2 -renkaat tasaisen testimenestyksen perusteella. Talvipidosta ei osaa vielä omia kokemuksia kertoa, mutta asvaltilla tuntuvat huomaavan pitkittäisrailot ja urat ihan liiankin hyvin. Tuntuvat suorastaan ohjaavan auton uriin, vaikka yritän ajaa aina urien vieressä. Painetta on täyden kuorman suosituksen mukaiset 3,0.

Pintakuvion kumi tuntuu hyvinkin joustavalta, joten johtuuko suuntavakavuusominaisuudet siitä? Onko sama havaittavissa muissakin nykyrenkaissa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rengas on kokonaisuus, jonka muodostavat runkorakenne ja pintakumi. Todennäköisesti kuitenkin runkorakenteella on suuntavakavuuteen ja uraherkkyyteen suurempi vaikutus. Myör pintakuvio vaikuttaa asiaan.

Välttämättä kaikki valmistajat eivät kiinnitä yhtä paljon huomiota ajokäytökseen uraisella tiellä, koska näitä olosuhteita ei ole kaikissa maissa, ei ainakaan samanlaisina kuin Suomessa. Näitä asioita pyrimme rengastesteissämme tutkimaan ja tuomaan esiin. Hankookin talvirenkaita emme ole testanneet.

Julkaistu: 30.11.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.