Tuulilasi

Nissanin maalauksen laatu takuu 10 vuotta??

Tapio Ketonen

Kysymys:

Terve,

vaimolla on 2001 mallin Primera (ajettu n.147000km, ostettiin käytettynä kun oli 67000km mittarissa noin 8 vuotta sitten). Tästä autosta lohkesi pintamaalia kämmenen kokoinen alue takalunkan päältä noin pari vuotta sitten. Orkkis pohjamaali jäi paistamaan. No, tämä saatiin viimeinkin korjausmaalattua tälle talvelle, maalarin mukaan ei ollu ku paineilmalla puhallella pintamaalit pois. Nyt sitten lohkes vastaavasti kuskin ovesta ylhäältä maalia… Otinpa sitten paikalliseen Nissanin huoltoon yhteyttä asiasta, koska mielestäni ei ole normaalia. Vastauksena mm. “onhan se kuitenkin kestäny jo yli kymmenen vuotta siinä”. Miksi näin? Luulis heilläkin olevan jonkinmoinen virhevastuu tai vastaava, vaikkakin on vanha auto??? 

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa tietenkin virhevastuu on olemassa, eikä sillä ole laissa säädetty aikarajaa. Lienee aika helppo todistaa, että maalauksessa on uudesta alkaen ollut jotakin vikaa.

Mutta mutta… Jos auto olisi ostettu uutena, eli sama omistaja olisi ajanut autolla koko ajan, silloin tilanne olisi selvempi, eli periaatteessa sitä virhevastuuta voisi perätä maahantuojalta merkkiorganisaation kautta. Tosin korvauksen saaminen noin pitkän ajan jälkeen taitaa olla aika vaikeaa, arvelen että Kuluttajariitalautakunta tuskin asettuisi pultamaan korvausta.

Mutta kun auto on ostettu käytettynä, virheestä olisikin teille vastuussa auton käytettynä myynyt myyjä. Käytetyn auton kaupassa vastuu virheistä ei käytännön tapauksissa ole ollut noin pitkä. Vaikka virhevastuulle ei laissa olekaan rajaa, joku tolkku sen pituuteen sentään on Kuluttajariitalautakunnan ratkaisujen myötä tullut. Auto ei kuitenkaan kestä alkuperäiskunnossa loputtomiin, ja tämän voidaan katsoa koskevan myös maalipintaa. Tuskinpa siis kannattaa ryhtyä enemmälti kärhämöimään maalipinnnasta enää tässä vaiheessa.

Julkaistu: 8.2.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.