Tuulilasi

Nissan Qashqai+2

Tapio Ketonen

Kysymys:

Otsikoidun automallin tekniset hienoudet estävät tavanomaisen jatkuvan taajamakäytön dieselmoottorin hiukkassuodattimen käyttövaatimusten seurauksena. Jo puolen vuoden / 5000 km käytön seurauksena varoitusvalo ilmaisi suodattimen tukkeutuneen. Ennenkuin käyttäjä ehti iltamyöhällä kotiin (n.15 km) syttyi moottorivian varoitusvalo joka edellyttää välitöntä huoltokäyntiä. Niinpä kysyn;

1) Miten on mahdollista että pääasiallisesti taajamakäytössä olevan auton käyttäjä velvoitetaan hakeutumaan moottoritielle polttamaan suodattimen pölyt pois. Ohjekirjassa kun sanotaan näin ; “..polta hiukkaspöly ajamalla yli 60 km tuntinopeudella kunnes valo sammuu.”

2) Ja miten on käsitettävissä että takuuaikaisen auton NISSAN huollon vikavalon resetointi maksoi käyttäjälle 350€.

Tässä olisi Ketoselle asian juurta Nissanin suuntaan!

Näytä vastaus

Vastaus:

Tätä samaa ongelmaa esiintyy monilla muillakin automerkeillä. Saksassa tästä on ollut juttua julkisuudessa jo pitkään, koska siellä otettiin hiukkassuodattimet käyttöön aiemmin kuin meillä niistä saadun veroedun takia.

Hiukkassuodattimen toimintaan kerta kaikkiaan kuuluu se, että pönttö pitää silloin tällöin ajaa niin kuumaksi, että sinne kertynyt noki palaa pois. Meillä tätä ongelmaa ei ole mainittavasti esiintynyt, koska meillä pelkkä kaupunkiajo on yleensäkin auton käyttönä harvinaista, ja erityisen harvinaista se on dieselautoilla. Dieselauto ei ylipäänsä ole ajomäärällä 5 000 km/ puoli vuotta eli 10 000 km/vuosi taloudellisessakaan mielessä hyvä ratkaisu. Yleensä diesel hankitaan suurempia ajomääriä varten, ja silloin noita hiukassuodatinongelmia ei esiinny.

Nurkka-ajoa dieselillä harrastavalle ei valitettavasti ole parempaakaan keinoa tulla toimeen hiukkassuodattimen kanssa kuin käydä välillä pienellä maantielenkillä.

Nissanin korjaamohintoja en ole kuullut moitittavan kovin halvoiksi, eikä tuo 350 euroa valohoidosta todellakaan halvalta tunnu. Mutta aika paljon halvemmaksi olisi varmaankin tullut toimia käyttöohjekirjan mukaisesti ja käydä ajamassa muutama kymmenen kilometriä moottoritietä vähän reippaammin.

Julkaistu: 4.11.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.