Tuulilasi

Neliveto ja jarrujen kuluminen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on ollut muutama takaveto-BMW. Suomen oloissa rauhallisella ajotyylillä on jarrupalat kestäneet ainakin 100 000 -150 000 km. Tosin saksalaisista kestotesteistä olen lukenut että ne kestää vain 50 000 km mutta siellä onkin eri nopeudet ja ajotyyli ja kulutuslukemista päätellen kestotestaajat polkevat autoja kuin tulpatonta mopoa. No, tarjouksesta vaihdoin takavetoauton nelivetoon vuosi sitten. Nyt vaikuttaa ajotietokoneen ennusteen mukaan siltä että jarrupalat kuluu aiempaan verrattuna tuplavauhtia. Lisääkö neliveto jarrupalojen kulutusta ja näin paljon? Olen ajellut tänä talvena paljon lumioloissa Lapissa. Asia sinänsä ei ole millään lailla merkittävä mutta kiinnostava.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mielenkiintoinen ilmiö, periaatteessa neliveto ei vaikuta asiaan sitä eikä tätä. Toki nelivetomalli on hieman raskaampi, ja raskaamman auton jarrutteleminen käy enemmän jarrujen päälle. Olisikohan uudemmissa malleissa siirrytty käyttämään pehmeämpää kitkamateriaalia.

Julkaistu: 16.3.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.