Tuulilasi

Nastattomien talvirenkaiden pito on hankala palauttaa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin jaguar x typen elokuun lopulla ja siinä on valitettavasti kitkat. Pirelli winter ja on hankala ajella, enkä uskalla lähteä auton kanssa pitkälle näin liukkaalla talvikelillä. En ole arka ajaja. Ajoin 30-40 km/h suoralla ja varoittamatta auton perä lähti ensin oikealle ja sain suoraksi ja meni vasemmalle ja taas suoristin auton. Ja sitten kulki suoraan onneksi. Jos en olisi hallinnut autoa olisi lähtenyt pyörimään ja vastaan tuli autoja. Kysyin onko mahdollista vaatia autoliikkeen vaihtamaan tuollaisen kitkat nastarenkaisiin??? Koska kaupasta on nelisen kuukautta. Vai pitääkö vain niellä pettymys ja ostaa uudet nastat.

Näytä vastaus

Vastaus:

Autosi lienee nelivetoinen. Neliveto kätkee kelin liukkauden, joten tilanne tulee helposti yllätyksenä. En mielelläni käytä tuota nastattomista talvirenkaista käytettyä “kitkarengas”-nimitystä, koska kaikkien renkaiden pito perustuu kitkaan. Mutta nastattoman renkaan perusominaisuuksiin kuuluu tietty kaksijakoisuus pidossa.

Niin kauan kuin sitä kitkaa riittää, pito on aika hyvä. Mutta kun pito loppuu ja luisto alkaa, silloin meno on aivan hillitsemätöntä. Pidon palauttaminen on vaikeaa.

Nastarengas tasoittaa tilannetta. Kuivalla asfaltilla se ei pidä yhtä hyvin kuin nastaton rengas, mutta liukkaalla siinä on luiston aikanakin jonkin verran pitoa.

Keskieurooppalaistyyppiset talvirenkaat eivät sovellu Suomen talveen, sillä niiden kova kumimateriaali pitää huonosti kylmällä kelillä. Ne ovat pitävällä kelillä pohjoismaisia talvirenkaita tanakammat. Jos vielä renkaat ovat kovin matalaprofiiliset, niillä pärjääminen talvessa on aika lailla tavanomaista vaikeampaa.

Tuskin kauppias haluaa ottaa takaisin käytettyjä renkaita, ostajan pitää itse ymmärtää ostaa sopivan tyyppiset renkaat. Ehkä rengasliike hyvittäisi edes jotakin käytetyistä nastattomista talvirenkaista, mutta silloin voi kyllä uusien renkaiden alennus jäädä pienemmäksi kuin tavanomainen 40 prossaa ja rapiat.

Julkaistu: 5.1.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.