Tuulilasi

Nastarenkaat huonontuneet

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ajoin alkutalven asfalttikelit ja ensimmäisen lumisateen 4v vanhoilla Continentalin nastoilla. Koska kulutuspintaa oli vain reilut 4 mm ja nastoista yli puolet irronnut, vaihdoin alle uudet Michelinit.

Pettymys uusien renkaitten kanssa oli suuri. Vanhat Continentalit pitivät selvästi paremmin kuin uudet. Toki ajotyylini saattaa muuttua renkaitten vaihdon aikana, mutta nelivetoinen kulkupelini sutii todella helposti ja jarrutuksissa ABS toimii usein, vanhoilla renkailla sai jarruttaa todella reilusti ennen ABS:n puuttumista asiaan. Renkaat ovat todella liukkaat. Ainoa hyvä asia on renkaitten äänettömyys.

Tästä kysymään, että onko renkaitten nastojen pistovoima vähentynyt niin paljon lakimuutosten takia etteivät uudet nastarenkaat pääse samalle viivalle vanhojen kuluneitten renkaitten kanssa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Renkaiden pitoon vaikuttavat aika monet tekijät, mm. lumen laatu, lämpötila ja kosteus. Niinpä on aika mahdotonta verrata nyt alla olevien ja joskus ptikän aikaa sitten ajossa olleiden renkaiden pitoa keskenään. Rengastesteissä mittaukset tehdään ajamalla eri renkailla peräkkäin samoissa olosuhteissa. Lisäksi olosuhteiden jatkuvan muuttumisen seuraamiseksi jokin rengas valitaan vertailurenkaaksi, jota mitataan riittavan tiuhaan, jotta sillä saatuja tuloksia voidaan verrata muihin testattaviin renkaisiin. Järjestys voisi olla esimerkiksi tällainen: vertailurengas, rengas A, rengas B, vertailurengas, rengas C, rengas D, vertailurengas…

Vertailurenkaalla saadut eri tulokset antava kuvan olosuhdemuutoksesta, ja vertaamalla kaikkien tuloksia vertailurenkaaseen saadaan lopullinen järjestys. Muistiin jääneet mielikuvat joidenkin renkaiden pidosta eri aikoina hankittujen ajokokemusten perusteella eivät sittenkään ole kovin luotettavia.

Pidon selvittämiseen ei pelkkä takapuolituntuma riitä. Kun tällaisia empiirisiä kokemuksia verrataan kellolla tai muulla mittalaitteella saatuihin tarkkoihin tuloksiin, aika usein joudutaan yllättymään. Tuntuma pidosta ei välttämättä pidäkään paikkaansa mittaustuloksia verrattaessa.

Julkaistu: 19.12.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.