Apu

Kumppani sai diagnoosin: "Määrittämätön naisen hedelmättömyys” – Voiko siihen luottaa? – Lopetimme ehkäisyn – Apu-klinikka

Julkaistu: 5.10.2021

Kysymys:

Olen 42-vuotias mies ja asun samanikäisen kumppanini kanssa. Olemme keskustelleet lapsen hankkimisesta, mutta minä en halua lapsia. Kumppanini puolestaan toivoisi lasta, mutta tutkimusten jälkeen hän sai lääkäriltä diagnoosiksi ”määrittämätön naisen hedelmättömyys”. Varmuusaste on todennäköinen tai varma ja pysyvyys määräaikainen. Kumppanini on nyt lopettanut ehkäisyn käytön. Voimmeko luottaa tähän diagnoosiin siten, ettemme tässä tilanteessa tarvitse ehkäisyä, koska en itse toivo raskautta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hedelmättömyyden syy on jäänyt ­epäselväksi, joten en luottaisi tähän ­diagnoosiin ehkäisykeinona. Alentunut hedelmällisyys on tavallista, mutta totaalinen hedelmättömyys harvinaista.

Tavallisimpia naisen lapsettomuuden syitä ovat munasolun kypsymisen häiriöt, munatorvivauriot ja endometrioosi. Naisen hedelmällisyys laskee iän myötä, ja erityisesti 35 ikävuoden jälkeen tapahtuu dramaattinen lasku. Luonnollisesti myös siittiöiden laadulla on merkitystä raskaaksi tulemisen kannalta. Jos naisen heikentyneen hedelmällisyyden syy on epäselvä, voi spekuloida, olisiko myös siittiöissä jotain vikaa. Toisaalta huonompienkin siittiöiden seassa on monesti priimayksilöitä, jolloin on vain ajan kysymys, koska raskaus alkaa. Elintapatekijöistä sekä miehen että naisen tupakointi, runsas alkoholinkäyttö ja merkittävä ylipaino vähentävät hedelmällisyyttä. Myös joillakin lääkityksillä on negatiivinen vaikutus siittiöiden tuotantoon.

On hienoa, että olette keskustelleet asiasta, mutta lopullinen ratkaisu tuntuu jäävän nyt sattuman varaan. Mietin, onko ehkäisyn lopettaminen keino antaa luonnolle vielä viimeinen mahdollisuus ja toivooko puolisosi kuitenkin salaa vielä raskauden alkamista. Tästä olisi hyvä puhua avoimesti ja rehellisesti.

Lapsitoive voi johtaa häpeään ja katkeruuteen, kun keho ei kyennytkään täyttämään sille asetettuja toiveita. Tilanteeseen sopeutuminen vie aikaa, ja usein siinä tarvitaan kumppanin tukea.
Jatta Rautkorpi

Kerrot puolisosi toivoneen lasta, ja tieto hedelmättömyydestä voi laukaista suuren henkilökohtaisen kriisin ja surutyön menetetystä haaveesta. Toisaalta jos elämä yllättäisi ja raskaus alkaisikin, tämä ei olisi sinun toiveidesi mukaista. Toiveiden vastakkaisuus asettaa haasteen asian käsittelemiselle.

Kysymys lisääntymisestä tai sen estämisestä koskettaa läheisesti myös seksuaalisuuden herkkää aluetta. Raskauden toive tai sen pelko voi vaikuttaa haluihin, omaan seksuaalisuuteen ja tapaan ilmaista sitä. Parisuhteessa pitäisi voida luottaa toiseen ja kokea olevansa turvassa haaveineen, omana itsenään.

Lapsitoive voi johtaa häpeään ja katkeruuteen, kun keho ei kyennytkään täyttämään sille asetettuja toiveita. Tilanteeseen sopeutuminen vie aikaa, ja usein siinä tarvitaan kumppanin tukea.

Nyt jos koskaan tarvitsette uskallusta puhua, kertoa toiveistanne ja tarpeistanne sekä ennen kaikkea kykyä kuunnella toinen toistanne. Voisitte hyötyä pariterapeutin keskusteluavusta. Sitä tarjotaan paljon yksityisesti, mutta useilla paikkakunnilla on myös mahdollisuus saada seurakunnasta vastaavaa koulutettua apua ilman, että on evankelisluterilaisen kirkon jäsen.

Toivon lämpimästi, että keskustelujenne myötä lähennytte entisestään!

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.