Tuulilasi

Myyjän rikkoessa kauppasopimusta on ostajalla oltava oikeus perääntyä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Lokakuussa Stockmanin Hulluilla-Päivillä oli edullisen tuntuinen tarjous C2 citikasta. Toimituskuluineen uusi auto ilmastoinnilla hintaan 10990 eur. Hinta oli silloin n.3500 eur halvempi kuin ohjehinta. Hinta oli syy miksi myös me tilasimme kakkosautoksi sellaisen vaikkei auto nyt muuten ihan ykkösvaihtoehto olisi ollut tilojen lievän pienuuden ja moottorin koon vuoksi.

Auton tulo on myyjästä johtuvasta syystä viivästymässä nyt yli vuodenvaihteen ja nyt on tullut uudet veroalennetut hinnat voimaan. Myyjä ei suostu alentamaan auton hintaa veroalennuksen verran vetoamalla jo niin edulliseen hintaan. Mielestäni myyjä yrittää nyt vetää ennalta sovitun tehdashinnan avulla verohyödyn nyt itselleen eikä anna sitä kuluttajalle, siksi myös auton luovutus on viivästynyt. Mielestämme veron pudotus kuuluu meille ja haluaisimme muussa tapauksessa perua koko kaupan, koska samalla rahalla alkaa saada nyt veromuutoksen jälkeen myös muita autoja ja koska kyseessä on suorakauppa, ei siis autoa vaihdossa, hinnoissa lienee myös aina hieman tinkivaraa.

Toivoisin mahdollisimman nopeaa kannanottoa asiaan koska asia koskee mahdollisesti myös muita 323 Citikan Hulluilta-Päiviltä ostanutta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kauppasopimus on pitävä sopimus, josta molempien osapuolten on pidettävä kiinni. Mutta jos myyjä ei ole pitänyt kiinni sopimuksesta toimitusajan osalta, niin tuntuisi kohtuulliselta, että ostajakin voisi peräytyä sopimuksesta.

Sitä kauppasopimusta pitäisi katsella jonkun lainoppineen kanssa, ei se asia muuten selviä kunnolla. Suoran kaupan osalta tilanne on kyllä mielestäni selvä. Myyjä yrittää viilata linssiin oikein huolella. Autovero maksetaan tämän vuoden puolella rekisteröidystä autosta tämän vuoden pykälien mukaan. Se on siis tuntuvasti viimevuotista pienempi tuollaisessa vähän päästelevässä ajokissa.

Julkaistu: 26.12.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.