Tuulilasi

Muta asfalttitiellä

Kysymys:

Kevät tuo tullessaan peltotyöt. Liian paljon näkee pienillä maanteillä (asfaltti) monen sadan metrin mittaisia muta/multavanoja, jotka ovat tulleet traktorin renkaiden mukana pellolta.

Kun mutavana kastuu, niin se on liukkaampaa kuin jää. Onko mudan levittäjällä mitään vastuuta, jos turvallista tilannenopeutta ajava ja huomioliiviä käyttävä motoristi kaatuu ja sen seurauksena syntyy perikunta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensisijainen vastuu tien kunnosta on tienpitäjällä, mutta tuollaisessa tilanteessa saattaisi kuran levittäjäkin joutua vastuuseen. En ole kuullut, että tällaista tapausta olisi käsitelty oikeudessa, mutta tuntuisi aika luontevalta, että myös tien vaaralliseen kuntoon saattanutta ja asiasta varoittamatta jättänyttä voitaisiin syyttää onnettomuuden aiheuttamisesta. Toisaalta kuran kulkeutuminen tultaessa esimerkiksi soratieltä asfaltille on aika lailla tavanomaista, joten tilanteeseen pitää tienkäyttäjienkin varautua.

Tienpitäjä eli ennen vanhaan tiemestari on kyllä joskus vaatinut pahimpia kuran levittäjiä puhdistamaan jälkensä sillä uhalla, että jäljet puhdistutetaan urakoitsijalla likaajan laskuun. Tätä ei kuitenkaan kovin usein tapahdu. Kaikkein pahimpia tien likaajia ovat lietelantakärryt, jotka ajavat samalle peltolohkolle jopa kymmeniä kuormia. Huonosti suunniteltu levitystapa pahentaa tilannetta, eli jos kärryillä ajetaan juuri levitetyn lietteen yli, lietettä ja multaa kulkeutuu tielle erittäin paljon.

Fiksu levittäjä suunnittelee ajoreittinsä niin, että traktori ja perävaunu eivät kulje levitetyn alueen yli. Toki keväällä pelto on aina sen verran kosteaa, että multaa väkisinkin tarttuu renkaisiin.

Suomessa tienpitäjä suhtautuu hyvin ymmärtävästi näihin maanviljeyn sivuvaikutuksiin. Saksassa olen kuitenkin nähnyt usein, miten syksyllä sadonkorjuuaikan märältä pellolta tielle tulevan traktorin pyöriä puhdistetaan käsin. Ilmeisesti siellä tien likaamiseen suhtaudutaan todella tiukasti. Arvelisin, että paikalle tulee herkästi paitsi poliisi myös tiehallinnon hälyttämä puhdistuspartio. Hälytystyönä tehtävä tien puhdistus on todennäköisesti aika hintavaa.

Julkaistu: 18.5.2012