Apu

Voiko munasarjasyövän huomata itse? – Millaiset oireet ovat sen merkkeinä? – Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatAll Over Press
Julkaistu: 3.11.2020

Kysymys:

Voiko munasarjasyövän huomata itse alkuvaiheessa? Millaiset oireet voivat kertoa siitä? Voiko sitä ehkäistä? Minua huolestuttaa tämä paha syöpä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Munasarjasyöpä on onneksi harvinainen syöpä: se on 12:nneksi yleisin naisten syöpä. Vuosittain todetaan hieman yli 400 uutta tapausta. Tyypillisimmät oireet ovat varsin epämääräisiä: vatsan ympäryksen kasvua, turvottelun tuntemusta, ummetusta, painon tunnetta tai alavatsakipuja. Jos tällaisia oireita ilmaantuu, pitäisi mennä lääkärintarkastukseen.

Yleislääkärin vastaanotolla tutkitaan ja poissuljetaan yleisimmät epämääräisten vatsaoireiden taustalla olevat syyt, kuten keliakia ja erilaiset elimelliset tai toiminnalliset suolistosairaudet.

Jos yleislääkärillä herää epäily gynekologisesta syystä oireen taustalla tai perusselvittelyissä oireiden syy ei selviä, potilas lähetetään gynekologin vastaanotolle. Siellä tehdään gynekologinen tutkimus. Tässä tapauksessa erityisen tärkeä on emättimen kautta tehtävä ultraäänitutkimus, jolla nähdään kohtu ja munasarjat.

Syöpää ylipäätään voi ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla eli harrastamalla säännöllisesti liikuntaa, syömällä terveellisesti ja välttämällä ylipainoa. Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö lisäävät syöpäriskiä.

Munatorvien poisto vähentää syöpäriskiä

Tiedetään myös, että munatorvien tukkiminen tai poisto vähentävät munasarjasyöpäriskiä noin kolmanneksella. Näitä toimenpiteitä ei tietenkään lähdetä tekemään vain syövän ehkäisemiseksi niihin liittyvien riskien ja syövän harvinaisuuden vuoksi.

Jos syystä tai toisesta naiselle joudutaan tekemään kohdunpoisto, yleensä myös munatorvet poistetaan samalla. Osa munasarjasyövästä saa itseasiassa alkunsa munatorvista.

Terveet munasarjat sen sijaan pyritään nykyisin säästämään gynekologisissa leikkauksissa, koska niiden poistaminen vaihdevuosi-iässä lisää naisen riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmällä iällä verrattuna niihin naisiin, joilta munasarjoja ei ole poistettu.

Ehkäisypillerit ja munasarjasyöpä

Munasarjasyövän riski pienenee, jos on aiemmin käyttänyt yhdistelmäehkäisypillereitä. Myös raskaudet ja imetys suojaavat taudilta. Jos olet synnyttänyt kolme lasta tai yli, on riskisi sairastua munasarjasyöpään puolet pienempi kuin niillä, joilla ei ole yhtään lasta.

Pieni osa munasarjasyöpätapauksista ilmaantuu naisille, joilla on periytyvä alttius tautiin. Jos kahdella tai useammalla lähisukulaisella on munasarjasyöpä, on tällaisen alttiuden kantajuus mahdollinen. Silloin on hyvä saada perinnöllisyysneuvontaa.

Jokaisen naisen on ehkä hyvä olla tietoinen siitä, että epämääräisten vatsaoireiden taustalla voi pahimmillaan olla munasarjasyöpä, mutta suurta huolta asiasta ei kannata arkielämässä kantaa. Yleensä vatsavaivojen taustalta löytyy jokin tavallisempi, hyvänlaatuinen syy.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.