Tuulilasi

Moottoriöljyjen luokituksista

Tapio Ketonen

Kysymys:

Net-palstoilla on nostettu esiin kysymys henkilöautojen moottoriöljyjen luokituksista koskien C3-luokitusta , jota on ilmestynyt yleisesti käytettyjen A3/B3/B4-luokitusten jatkeeksi. Viestissä varotetaan C3-luokituksen öljyjä laittamasta vanhempiin koneisiin (mitkä ovat vanhempia?), koska kirjoittajan mukaan tuosta öljystä on vähennetty kulumiselta suojaavia aineita, kuten sinkkiä ja fosforia, jotta öljy sopisi paremmin yhteen uusimpien 3-tiekatalysaattorien ja hiukkassuodattimien kanssa. Onko C3-luokituksen öljyjä ilmestynyt markkinoille (kirjoittaja puhui TB:n Diamondista ja Castrolin 5W-40- tuotteista) ja mitä niillä todella tavoitellaan, ja missä autoissa niitä on syytä käyttää. Vai vaikuttaako öljyjen käyttöön mitenkään, vaikka tarkkanahan luokitusten kanssa on oltava niiden, jotka vievät oman öljykannun merkkihuoltoon.Onhan tämä moottoritekniikan ja öljyjen kehitys ollut huimaa, kun me veteraanikuskit laitettiin aikoinaan SAE-30-luokitusta kesäkäyttöön. Nykyään näkee huollossa, kun vanhempien Mersujen kuskit tulevat huoltoon kaksi Mobilin 5W-50-luokituksen kannua kainalossaan. 50-kuumapään kamaa ei vissiin parane laittaa kuin vanhempiin (miten vanhoihin) koneisiin.Toisen ääripään viestin luin VAG-areenan palstoilla. Siellä kirjoittaja tiesi, että ainakin Honda (muistanko oikein) tutkisi laittaa koneisiinsa ensitäyttö-öljyksi jopa niin notkeaa liukastetta kuin 0W-16?? Ja miten valtava bisnes tämä öljymaailma on, jos joku saa globaalisen yksinoikeuden jollakin merkkituotteella. VW-kuskina muistan, miten ainakin pari vuosikymmentä VAG:n huollossa oli vain Shell-tuotteita, mutta nyt näyttää BP/ Castrol saaneen valta-aseman ainakin Suomessa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Öljyjen kanssa on tosiaan syytä olla tarkkana. Hiukkassuodattimilla varustetut dieselit kaipaavat öljyä, jossa on vähemmän rikkiä ja fosforia, ja jotka tuottavat myös vähemmän rikkipitoista tuhkaa, koska ne lyhentävät hiukkassuodattimen käyttöikää. Uusin ja näitä vähemmän sisältävä luokka on C4.

öljyn valinnassa kannattaa noudattaa aika tarkkaan valmistajan suosituksia. Niistä poikkeaminen ei tuota mitään havaittavia säästöjä, mutta haittoja saattaa ilmaantua.

Julkaistu: 9.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.