Tuulilasi

Moottoriöljyjen laatustandardit

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysyisin moottoriöljyjen luokituksista. Ohjekirja vaatii käyttämään Renault laguna II:ssa vähintään laatuluokan ACEA-98 öljyä, jos öljynvaihtoväli on 30 tuhatta. Onko tuo jokin vanha standardi? Ns. huippuöljyistäkään en meinaa tuota merkintää löytää.

Delphi Prestige Plus öljy näyttäisi yltävän samaan laatuluokkaan kuin Mobil 1 0w40 New Life. Hinta on kuitenkin vain alle puolet merkkituoteesta. Voiko nuo laatuluokitusmerkinnät pitää paikkaansa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Euroopan autonvalmistajien yhdistys ACEA on määritellyt ne vaatimukset, jotka moottoriöljyjen pitää täyttää. Öljyt on jaettu useisiin eri luokkiin. Henkilöautoissa tulevat kyseeseen lähinnä luokat A1/B1, A3/B3, A3/B4 ja A5/B5.

Näitä vaatimuksia on päivitetty aika ajoin, vuosina 1996, 1998, 1999, 2002, 2004 ja 2007. Siksi tuo vuosiluku on oleellinen tieto, mutta vielä oleellisempi on luokkamerkintä. Lähtökohtaisesti tilanne on se, että uudemman luokituksen vaatimukset ovat tiukemmat kuin vanhemman, joten ilmeisesti käytännössä kaikkien tällä hetkellä myynnissä olevien ACEA-luokitusten mukaisten öljyjen pitäisi olla parempia kuin tuo ACEA-98.

Amerikkalaisilla on oma öljyluokituksensa, American Petroleum Instituten mukaan nimensä saanut API-luokitus. Bensiinimoottorien öljyillä luokan ensimmäinen kirjain on S, ja toinen kirjain on edennyt jo M-krjaimeen saakka. Käyttöluokka SA ei sovellu vuoden 1930 jälkeen valmistetuille moottoreille. Käyttöluokka SM:n vaatimukset julkaistiin vuonna 2004. Vastaavasti dieseleille on luokat CA-CJ-4. Uusimman luokan vaatimukset on julkaistu 2006.

Kannattaa myös varmistaa, mikä on oikea öljyluokka Lagunalle. Todennäköisesti se on A3/B3, mutta tiedon pitäisi kyllä löytyä auton käyttöohjekirjasta.

Delphi Prestige Plus näyttäisi täyttävän A3/B3- ja A3/B4-vaatimukset. Hinta ei kuulu öljyluokituksen vaatimuksiin, on aivan myyjän oma asia, mitä tuotteestaan pyytää. Voi olla, että joku toinen öljy täyttää luokituksen vaatimukset reippaammin, mutta vaatimusten raja-arvojen täyttämisen pitäisi kyllä riittää.

Tarkempaa tietoa eurooppalaisten valmistajien öljyluokituksista ja niiden vaatimuksista löytyy täältä.

API-luokituksesta löytyy tietoa täältä.

Julkaistu: 17.9.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.