Tuulilasi

Moottoriöljy

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen yrittänyt saada kahteen asiaan vastausta, mutta itse en ole löytänyt, tiedätkö sinä ?

1. Ostin kaksi kannullista öljyä, molemmat 5W-40. Molemmissa oli laatuluokkana SL. Toinen kannu on merkkiöljyä ja maksoi 45e.  Kun taas toinen on tuntemattomampi merkki ja maksoi 18e

Voiko myös halvempaa öljyä käytää saaan tarkoitukseen kuin kalliimpaa ja mitä eroa noilla kahdella öljyllä voi olla ?

2. Joissakin liikkeissä kerrottiin, että  marketeissa myytävä Mobil 1 on eri öljy mutta samassa kannussa kuin autotarvikeliikkeessä, onko tuo totta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Merkkiöljyllä ja tuntemattomalla voi olla eroa ennen kaikkea lisäaineistuksessa. Voisi kuvitella, että tunnettu merkki panostaa hieman enemmän. Öljy koostuu perusöljystä, joka on joko mineraaliperustainen tai synteettinen, useimmiten synteettisten öljyjen perusöljynä on polyalfaolefiini.

Varsinaisesti ominaisuudet öljyyn saadaan aikaan lisäaineilla. Ilman niitä öljy ei kelpaa käytettäväksi, sillä lisäaineistuksella parannetaan mm. viskositeettiominaisuuksia, voiteluominaisuuksia, leikkautuvuusominaisuuksia ja niin edelleen. Lisäainevalmistajat toimittavat öljyjen valmistajille lisäainepaketteja, joiden ominaisuudet on tutkittu ja testattu keskenään sopiviksi. Voi olla, että halpaöljyissä käytetään hieman halvempia ja vähemmän ominaisuuksia tarjoavia lisäainepaketteja.

Tuo API-luokitus (=American Petroleum Institute) on tietynlainen perusvaatimukset asettava luokitus. Nykyaikaisissa eurooppalaisissa moottoreissa käytettävien öljyjen vaatimukset määritellään ACEA-luokituksella. Bensiinimoottoreille nämä luokat ovat A!, A2 ja A3.

Erinomaista tietoa öljyistä löytyy Teboilin verkkosivuilta www.teboil.fi valikon kohdasta Tuotteet ja edelleen Perustietoja voiteluaineista. Myös Nesteen sivuilla www.neste.fi on hyvää tietoa, esimerkiksi Ajoneuvojen voiteluaineet -oppaaseen kannattaa ilman muuta tutustua.

Julkaistu: 6.1.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.