Tuulilasi

Moottorin venttiilien liimautuminen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni moottori ei käynnistynyt,vaan käynnistymisääni oli epänormaali.Kaksi päivää aiemmin olin ajanut 90km+90km+60km ja moottori oli toiminut moitteetta.Edellisenä päivänä olin talvipyörien vaihdossa käynnistänyt moottorin lyhyeksi hehkeksi jotta sain etupyörät sopivaan asentoon,mutta en ajanut autolla.Kun olin lähdössä moottori hörähti ja sammui ja uudelleen käynistettäessä käynistysääni oli epänormaali.Turvaduin hinauspalveluun.Hinurin kuljettaja teki katalysaattorimoottorille kiellettyn erittäin pitkän käynnistyksen ja moottori lähti vaivalloisesti käyntiin,mutta käynti muuttui normaaliksi.Tämän jälkeen moottori on toiminut normaalisti.Merkkiliikkeessäkin tapahtuma on tunnettu.Onko “syyllinen” longlifeöljy? Forte tarjoaa pulmaan puhdistuskäsittelyä, onko kokemuksia ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmiö oli tuttu parikymmentä vuotta sitten. Teboilin käyttämän bensiinin lisäaineen liiallinen annostus sai aikaan hyvinkin monessa moottorissa tuon ilmiön. Noita liimautumisia on tapahtunut varmasti myöhemminkin, mutta selvää syytä en ole sattunut kuulemaan. Netistä löytyi keskustelupalstoilta viitteitä siitä, että ilmiötä esiintyy silloin, kun mylmä moottori on käynnistetty hetkeksi ja sammutettu hyvin pian. Olisikohan niin, että bensiiniä jää imuventtiilien varsiin, ja osa bensan sisältämistä aineista haihtuu, osa muodostaa jonkinlaisen liimakerroksen niihin varsiin.

Tuo pitkä käynnistys sai aikaan sen, että imusarjaan ennen venttiileit´ suihkutettu bensiini liuotti sen, mitä siellä venttiilien varsissa sitten ikinä olikaan, ja venttiilit lähtivät liikkeelle. Lähinnähän kysymys taisi olla siitä, että venttiilit sulkeutuivat kovin hitaasti, eli ne jäivät raolleen, kun olisi jo pitänyt saada aikaan painetta palotilaan.

Forte-käsittely ei välttämättä pure tuohon ongelmaan, joka lienee enemmänkin polttonesteestä peräisin. Tuskinpa longlife-öljyjäkään voidaan syyttää asiasta. 

Julkaistu: 5.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.