Tuulilasi

Moottorin nykiminen

Moottorin nykiminen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on Land Rover Freelander 1.8 bensiini vuosimallia 2002, ajettu 198000 km. Noin vuosi sitten alkoi esiintyi käyntihäiriöitä, moottori nyki, veto heikkeni yhtäkkiä ikään kuin isku tai pari olisi jäänyt väliin. Vika tuntui etenkin lisättäessä kaasua mutta myös tasaisessa ajossa. Yritin korjauttaa vikaa parikin kertaa, mutta ongelmana oli aina, että vika oli ajoittainen, korjaamon koeajolla sitä ei esiintynyt. Keväällä koko moottori vaihdettiin (muiden syiden takia), ja arvelin, että nyt vika ainakin poistuisi. Mutta ei, vähän aikaa se oli poissa mutta nyt on entisellään. Mistä voisi olla kysymys?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nuo nykimiset ovat mystisiä vikoja, niiden syiden löytyminen on ns. "korkeemmas käres". Jossakin moottorinohjausjärjestelmän uumenissa se vika ilmeisesti piilee, mutta missä?

Tulee mieleen serkkupoika, joka valitti reilut viisitoista vuotta sitten Mondeonsa nykimisestä. Sitä ei saatu merkkiliikkeessä kovasta yrityksestä huolimatta loppumaan. Sitten kerran menin taas kyläilemaan, ja serkku totesi: Nyt lakkasi Mondeo nykimästä. Vilkaisin talliin. Siellä seisoi aivan eri merkkinen auto.

Julkaistu: 9.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.