Tuulilasi

Moottorin häiriövalo

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan Toyota Corola vm 2002. Moottorin häiriövalo syttyi palaamaan. Vein huoltoon. OBD mittari väitti katalysaattori rikki. Otin pakokaasutestin, kaikki arvot olivat tosi hyviä. Eli katalysaattorissa ei vikaa. Kytkettiin ohjelmallisesti pois häiriövalo. Valo  häippäs – mut kas kumma, puolen tunnin päästä valo palasi. Sit jouduin poistamaan akun kun polttimot piti vaihtaa. Akku kytkettiin ja kas kummaa – häiriövalo oli poistunut. Mut palasi puolen tunnin päästä. Elikkä jos kytken väliaikaisesti akun irti niin häiriövalo aina sammuu mut syttyy taas puolen tunnin päästä. Aina sama juttu – tosi omituista. Olisko joku kontaktivika vai? Itse olen täysin ulalla sen kanssa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Häiriövaloa ei poisteta ohjelmallisesti, vaan vikamuisti nollataan testerin avulla. Sama tapahtuu, kun akku irrotetaan. Mahdollinen vika ei välttämättä sytytä merkkivaloa heti vaan vasta jonkin ajan kuluttua, kun autolla on ajettu riittävästi, ja järjestelmä on ennättänyt tehdä kaikki testaukset.

Esimerkiksi katsastukseen mennessä ei kannata yrittää irrottaa akkujohtoa kulman takana ja ajaa sitten konttorille. Autolla on ajettava varsin paljon vaihtelevaa ajoa, ennen kuin OBD-järjestelmä on tehnyt kaikki testit. Sitä ennen se ilmoittaa, että kaikkia testejä ei ole tehty, eikä testi mene hyväksyttävästi läpi.

OBD-järjestelmä löytää pakokaasujen puhdistusjärjestelmässä esiintyvät viat paljon herkemmin kuin pakokaasuista tehtävä analyysi. Jotakin auton päästöjenhallinnassa on vialla, mutta tarvitaan parempaa asiantuntemusta selvittämään, mistä on kysymys. Arvelisin, että tuo johtopäätös katalysaattorin rikkinäisyydestä saattaa olla hieman turhan yksioikoinen.

Kunnollisilla testilaitteilla asiantuntija pystyy kertomaan, mistä loppujen lopuksi on kysymys. Syynä häiriövalon syttymiseen voi olla vaikkapa moottorin liiallinen öljynkulutus tai bensiinin suihkutusjärjestelmän epätasainen toiminta

Julkaistu: 19.6.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.