Tuulilasi

Moottorin epätasainen käynti kylmänä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä voi johtua, että moottori käy kylmänä epätasaisesti? Kyseessä on Bemarin 4,4-litrainen V8, vuosimalli 2004. Kun auton käynnistää kylmänä pihasta ja pysähtyy ensimmäisiin liikennevaloihin, moottori täristää hieman ja kierroslukumittari “vaeltaa” 500-1000 kierroksen välillä. Joskus vielä muutaman kilometrin ajon jälkeen, kun höllään kaasua alamäessä 80 km/h vauhdissa, moottori käy hieman epätasaisesti. Ei tarvitse olla edes kova pakkanen, että tällaista ilmenee.

Kun autolle pääsee antamaan kunnolla kaasua ja vauhtia, mitään käynnin epätasaisuutta ei ole, vaikka olisi juuri lähtenyt moottori kylmänä liikkeelle. Ajotietokoneen mukaan sytytystulpat tulevat vaihdettaviksi 22 000 km:n päästä. Voiko syynä olla sytytystulppien vanheneminen? Vai kuuluuko se V8-moottorin rakenteeseen, että se saattaa kylmänä hieman täristää? Lämpimällä moottorilla käynti on aina miellyttävän tasaista, myös tyhjäkäynti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Käytetty Citroenimme käy myös kylmänä epätasaisesti. Siinä toki on sylintereitä vain puolet tuon BMW:n koneen määrästä, mutta ilmiö on samantapainen. Se voisi johtua epätasaisesta polttonesteen annostelusta eri sylintereihin. Esimerkiksi suihkutussuuttimet saattaisivat joko takerrella tai olla hieman tukossa. Kylmänä moottori on tarkempi oikealle seokselle, kunnolla lämmenneenä se käy paremmin laajemmalla seosalueella. Kyllähän kasi käy kylmänäkin yleensä tasaisesti ja täristämättä.

Ongelma voi johtua myös sytytystulpista. En tiedä, millä perusteella BMW:n tietokone määrittelee tulppien vaihtovälin, mutta on sekin mahdollista, että kylmänä jokin tulppa ei annakaan kunnon kipinää. Voi myös olla, että tulppien nokikerros on jäänyt kosteaksi ja päästää kipinän karkuun. Kun moottorille on annettu hetken aikaa kunnolla kierroksia, palotilat ovat kuumentuneet, ja palamisen edellytykset ovat paremmat.

Ensimmäinen parannuskeinomme Citroenissa tulee olemaan tulppien uusiminen. Vasta sen jälkeen ryhdymme etsimään vikaa muualta. Jo yhden sylinterin ajoittainenkin lakkoilu tekee käynnistä ontuvaa. Olen omasta autostani joskus korjannut vastaavan vian tulppien vaihdolla.

Julkaistu: 19.11.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.