Tuulilasi

moottori tietoa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hei katsoin itselleni autoa. Valintana olisi vm 2009 vw golf mk6. Myynnissä oli 1,4 tsi 118kw/ 160hv ja 1,6 tsi 77kw/105hv miksi vw tehnyt 1,6 moottorin jossa on vähemmän hevosvoimia kuin 1,4:ssa? Onko noissa moottoroissa jtn muuta eroa mitä en äkkiseltää ole huomannut?

Näytä vastaus

Vastaus:

Volkswagen on tehnyt valtavan määrän erilaisia moottoreita. Moottorit vaihtuvat eri malleihin hieman eri tahtiin, ja aika usein samana vuonna on myyty eri moottorimalleja. Varsinkin jos toinen auto on valmistettu vuoden alkupuolella ja toinen loppuvuodesta, eroja voi olla paljonkin. Tehtaan mallivuosi näet vaihtuu elokuussa.

Vuonna 2009 ei ohjelmassa enää ollut vanhoja vapaasti hengittäviä suorasuihkutuskoneita (FSI) eikä niitä vanhempia epäsuoralla suihkutuksella varustettuja. Tuo 1.4 TSI 118 kW tehoisena oli kyllä olemassa. 1,4-litrainen tuli alussa kaksoisahdettuna, eli moottoriin syötti ilmaa sekä mekaaninen ahdin eli kompressori että pakokaasuahdin eli turbo. Silloin tehoa oli 125 kW (170 hv). Sitten mekaanisesta ahtimesta luovuttiin, ja jäljelle jäi pelkkä turbo. Tällöin yhden version teho oli tuo 118 kW.

Tuo 77 kW on outo lukema. En löytänyt sen tehoista bensakonetta vuoden 2008 uusien listoilta. Vanha vapaasti hengittävä ja epäsuoralla suihkutuksella varustettu tuotti 75 kW. Lukema 77 kW kyllä esiintyy, mutta se on dieselmallin 1.9 TDI teho.

Julkaistu: 9.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.