Tuulilasi

Monimutkainen hinnoittelu

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ei voi kuin ihmetellä, miten monimutkaiseksi henkilöautojen hinnoittelu on mennyt monimutkaisine varustepaketteineen. Missä vaiheessa hinnoittelu alkoi riistäytyä tähän suuntaan? Viimeisimmässä numerossanne testasitte BMW:n etuvetoisen 1.5-litraisen kolmisylinterisen 218i Active Tourer Automatic-mallin. Tuskin olin ainoa, joka ihmetteli testiautonne hintaa 43 068 euroa, jossa tietysti mittava varustepaketti. Ei sitä hintaa taivasteltu tekstissäkään. Autohan on samaa kokoluokkaa kuin esimerkiksi Volkswagen Sportswagen Comfort 1.2 TSI (testinne TL 12/14). Siinä vertaillen hinnastossa Sportswagen 25 845 ja BMW 218i 33 466 euroa, bemarissa vissiin tehokkaampi kone. Siis liki 8 000 euron hintaero ja se kysymys? Mitä BMW 218i:n perushinnalla saa? Niin sanotun karvalakkimallin, vai saako noita alkaen malleja ollenkaan? Onko se niin, että maahantuojat pukkaavat autotestaajille hinnakkaimpia malleja. Luodaanko tällä mielikuvaa, että kalliita ovat nuo autot. Niin, saahan sitä pyytää, mutta… Tarkan euron kuski syynää hinnastoja, että mitä sillä 43 068 eurolla saa? Ainakin Audin A4 1.8 TFSI 125 kw quattron 43 262,25 ja myös uusiin C-sarjan Mersuihin näyttäisi pääsevän käsiksi. Ja vähemmällä rahalla melkoisen mukavia menopelejä ylipäätänsä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sama ilmiö eli esittelyautojen ylivarustelu näkyy autoliikkeissäkin. Pyrkimys on tietenkin hilata hintaa ylöspäin, myyjän kate paranee tällä keinolla.

Onhan se niin, että sitä hinnat alkaen -mallia ei saksalaisista autoista käytännössä kukaan osta. Ei silti, sama pätee kyllä muuallakin tehtyihin. Se karvalakkimalli pitää useimmiten tilata aivan erikseen. Kyllä ne A4-Audit ja C-Mersutkin ovat käytännössä paljon kalliimpia kuin mitä hinnastoissa lukee. On aika normaalia, että em. merkeillä lisävarusteet nostavat hintaa vähintään 10 000 euroa.

Hintoja on turha taivastella, niitä voi itsekukin taivastella kauppoja tehdessään. Ei Audia, Bemaria tai Mersua ostava tee kauppoja siksi, että auton saa halvalla, kyllä niissä ostetaan aika paljon myös ns. "aineetonta hyödykettä" eli naapurien ym. arvostusta ja kateutta.

Julkaistu: 18.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.