Tuulilasi

Mondeon kulutus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni on farmari Mondeo 1.8l bensa, 125hv, vm -06. Keskikulutus 6.2-6.5 l/100 km ympäri vuoden jo kuuden vuoden kokemuksella. Ja tähän sisältyy myös jonkin verran kaupunki ajoa. Suhde on ehkä 70/30% (maantie/kaupunki).

Kysymykseni kuuluukin miten te siellä toimituksessa saitte mondeo keskikulutuksen aikoinaan kestotestissä niinkin korkeaksi kuin 7.6l/100km ja piditte sitä kohtuullisena? Todellinen kulutus kun on normaali käytössä  paljon pienempi.

Olen myös huomannut, että monen muunkin automerkin ja mallin kohdalla hirveitä kulutus lukemia saatte aikaiseksi, joihin itse en pääse oikein millään. 

Näytä vastaus

Vastaus:

Kestotestiautoilla ajetaan normaalia ajoa, johon kuuluu kaupunkiajon lisäksi sekä jonkin verran pitempää maantieajoa että myös sekalaista ajoa pienemmillä maaseudun teillä.

Katsoin aikoinaan, että auton kokoluokan huomioon ottaen Mondeon kulutus oli aika lailla normaaleissa lukemissa. Olen myös todennut, että se on myöhemminkin pitänyt paikkansa, itselläni näet on saman ikäinen ja melkein samanlainen, tosin viisiovinen Mondeo. Kestotestissä ollut oli neliovinen. Nämä molemmat ovat 1,8-litraisia mutta 81 kW tehoisia – tai jos halutaan käyttää käytöstä viime vuosituhannella poistuneita tehoyksiköitä, niillä tehoksi on ilmoitettu 110 hv.

Testissä on ollut saman kokoluokan autoja, joista jotkut ovat kuluttaneet enemmänkin. Toki joku on kulkenut vähemmälläkin, mutta sehän on luonnollista, kun Mondeon kulutus arvioitiin kohtuulliseksi.

Kulutus on aika pitkälle kiinni ajotavasta. Kestotestiautoja ajavat useat eri kuljettajat, joten on ilman muuta selvää, että jos joku koko ajan ajaa samalla autolla ja noudattaa ennakoivaa ja säästäväistä ajotapaa, niin varmasti kulutuslukemat ovat tuollaista kimppakäyttöä edullisempia. Vastaavasti jos koko ajan ajettaessa käytettäisiin kaikkia taloudellisuusajojen kikkoja, kulutus laskisi hyvinkin alas.

Testiautojen kaikki tankkaukset kirjataan ylös, ja pääsääntöisesti tankki täytetään aina piripintaan. Jos näin ei tehdä, asiasta tehdään erikseen merkintä testipäiväkirjaan. Laskelmissa huomioidaan myös matkamittarin virhe, joka on talvi- ja kesärenkailla erilainen. Virhe myös muuttuu renkaiden kulumisen myötä.

Julkaistu: 7.8.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.