Tuulilasi

Mittatulosten muuntaminen vertailupisteiksi

Tapio Ketonen

Kysymys:

Voitko avata Tuulilasin vertailujen pisteytystä? Uusimman numeron farmarivertailussa autojen sitkeysmittauksissa esim. Skodan ja Toyotan ero oli huima: Skoda oli kutakuinkin puolet Toyotaa vikkelämpi kaikilla vaihteilla. Asteikolla 4 – 10 Skoda sai sitkeysominaisuuksistaan arvosanan 9 ja Toyota 8,2.

Miten pisteet on laskettu? Piste-ero autojen välillä vaikuttaa kapealta käytettävissä olevaan asteikkoon nähden, kun käytännön mittauksessa autojen sitkeydessä oli noinkin rutkasti eroa. Onko käytössä joku laskukaava tai muu objektiivinen tapa suhteuttaa mittatulokset vertailupisteiksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mitattujen arvojen pisteytys tapahtuu matemaattisesti, kuhunkin vertailuun valitaan sopivat raja-arvot. Laskenta tapahtuu niin, että määrittelemme, mikä suoritusarvo antaa kympin ja mikä viitosen.

Valitettavasti emme ole julkaisseet näitä rajoja kuin vuotuisissa Ekoauto-vertailuissamme, mutta otetaanpa harkintaan, eihän tuo olisi kovin vaikea lisäys. Nyt en osaa kertoa, mitkä arvostelurajat ovat olleet tuossa vertailussa, mutta eivätköhän ne selviä, kunhan muistan kysyä asiaa vertailun tehneeltä Juusolta. Lisätään vaikka sitten tiedot tänne.

Julkaistu: 29.10.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.