Apu

Mitkä ravintoaineet vaikuttavat ihon, kynsien ja hiusten hyvinvointiin? – Apu-klinikan ravitsemusasiantuntija Reijo Laatikainen vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 1.3.2020

Kysymys:

Haluaisin tietää, mitkä ravintoaineet ja vitamiinit vaikuttavat ihon, kynsien ja hiusten hyvinvointiin. Syön päivittäin B12-vitamiinia ja D-vitamiinia. Liikun säännöllisesti, ja ruokavalioni on mielestäni hyvää sekaravintoa, enkä ole millekään ruoka-aineelle allerginen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihon, kynsien ja hiusten hyvinvoinnista ja ruokavaliosta tai ravintoaineista on vain vähän tutkittua tietoa, joten päteviä ohjeita on miltei mahdoton antaa. Yleisohje kuitenkin on, että suosituksen mukainen, terveellinen ja runsaasti kaikkia välttämättömiä ravintoaineita sisältävä ruokavalio on myös ihon, kynsien ja hiusten kannalta hyväksi.

Ihon kannalta keskeisintä lienee saada riittävästi omega-3 ja -6-rasvahappoja. Näitä on runsaasti saksanpähkinässä, rypsiöljyssä, camelinaöljyssä, pellavaöljyssä ja rasvaisessa kalassa. Liian vähärasvainen ruokavalio voi aiheuttaa ihon kuivumista. Huomattavaa on, että voi, punaisen lihan rasva ja kookosöljy eivät sisällä merkittäviä määriä sellaisia rasvahappoja, joilla tiedettäisiin olevan hyötyä iholle suun kautta nautittuna.

C-vitamiinin, piin ja biotiinin käyttöä ravintolisänä voi kokeilla kynsien, hiusten ja ihon kunnon parantamiseen. Aiheesta on tosin niukasti tutkittua tietoa, eikä käytännön kokemusten mukaan mitään ihmeitä ole odotettavissa. Porkkanan A-vitamiinin esiaste beetakaroteeni voi joidenkin tutkimusten mukaan hieman kosteuttaa ihoa. Riittävästä veden juomisesta on myös suositeltavaa pitää kiinni, liian vähäinen juominen voi teoriassa kuivattaa ihoa.

D-vitamiinista ja B12-vitamiinista ei ole tietoa, että ne suoranaisesti edistäisivät ihon, kynsien tai hiusten kuntoa. Sekaruokaa syövä saa riittävästi B12-vitamiinia, joten on mahdollista, että käytät sitä turhaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.