Apu

Miten voisin palautua jo päivän mittaan – Onko haittaa, jos niin ei tee? Apu-klinikan Pippa Laukka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 25.7.2022

Kysymys:

Nukun tarpeeksi ja hyvin, mutta päivällä käyn yleensä kierroksilla. En usko, että minulla on palautumishetkiä päivän mittaan. Onko vaarallista, jos höyryää koko päivän eikä palaudu? Vai riittääkö kunnon lepo öisin? Olisiko jotain helppoja konsteja, joiden avulla palautuminen sujuisi myös haipakan lomassa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikka suurin osa palautumisesta tapahtuu yön aikana, keho tarvitsee myös päivällä palauttavia taukoja. Ne voivat olla rentoa rupattelua, jaloittelua, hengi­tysharjoituksia tai mitä tahansa, joka edistää kehon ja mielen elpymistä päiväaikaisesta kuormituksesta. Pienet tauot ja hermoston rauhoittaminen päivän aikana tukevat myös laadukasta yöunta, sillä kiireen ja stressin tunne päivän aikana heijastuu monesti myös iltaan ja yöunen laatuun.

Palautumista edistävien ja heikentävien tekijöiden tunnistaminen ei välttämättä ole ihan helppoa, koska oma tunne ei aina vastaa todellisuutta. Vireystilaa ja palautumista voidaan edistää riittävällä energiansaannilla. Siksi suosittelen ­syömään monipuolisesti ja säännöllisesti ravitsevia aterioita ja riittävästi välipaloja.

Ilman riittävää palautumista keho ylikuormittuu, hyvinvointi heikkenee ja olo on vetämätön. Hyvä palautuminen edistää terveyttä ja suorituskykyä. Jatkuvasti väsyneenä on hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta, päästä omaan parhaaseensa ja nauttia elämästä. Terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi on tärkeää osata painaa jarrua ja tehdä pieniä parempia valintoja, jotka antavat energiaa ja parantavat elämän­laatua voimavarojen kuluttamisen sijaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.