Tuulilasi

Miten paljon nastarenkaat lisäävät melua?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kun pari viikkoa sitten pamahti ensilumi tänne Etelä-Suomeenkin, kiirehdin laittamaan talvirenkaat alle. Nyt sitten on taas jyristelty kuivilla ja lumettomilla teillä kohta tuhat kilometriä, eikä nastoista ole ollut mitään hyötyä. Näinhän se menee melkein joka vuosi.

Pidän kitkarenkaista enemmän, mutta nykyisessä autossani oli ostaessa lähes uudet nastarenkaat mukana (16-tuumaiset Nokian Hakkapeliitat). Pihinä miehenä en viitsinyt maksaa ylimääräistä saadakseni tilalle kitkarenkaat, kun auto muuten miellytti niin paljon ja sain siihen hyvän tarjouksen ja rahoitus/vakuutusedut.

Kysymykseni kuuluu: kuinka paljon nastarenkaat lisäävät ajomelua auton sisällä ja ulkona verrattuna nastattomiin kitkarenkaisiin? Epäilen, että suurin metelin aiheuttaja Suomessa on karkea, urainen asfaltti – nastat pitävät kyllä maantieajossa korkeataajuista taustaulinaa, mutta ilmeisesti varsinainen jyrinä ei johdu nastoista vaan Suomen teiden huonosta kunnosta?

Vaikka nastoilla narskuttelu tuntuu näillä keleillä hölmöläisen hommalta, toisaalta antaahan se mielenrauhaa kun tietää, että aamulla pääsee töihin, vaikka yöllä olisikin yllättäen tullut lunta. Ja kyllähän ne kesärenkaatkin kuluvat, kun niillä ajetaan.

PS. Tästäkin huomaa, mikä etu olisi, jos tilaisi oman autonsa ihan uutena: siihen voisi valita sellaiset renkaat ja muut varusteet kuin itse parhaaksi näkee. Toisaalta käytetyssä autossa talvirenkaista ei enää tarvitse maksaa lisähintaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nastojen aiheuttamaa melun lisääntymistä emme ole missään vaiheessa mitanneet. Tuo on kaikkiaan aika epämääräinen asia kuten koko rengasmelukin.

Olen useammassakin autossa havainnut, että kun keväällä siirrtyään nastarenkaista kesärenkaisiin, sisämelu ainakin korvakuulolta arvioituna kasvaa. Syy on se, että melu ei yleensä tule suoraan renkaista, vaan niistä peräisin oleva värinä saa jossakin osassa koria aikaan resonanssin, joka synnyttää häiritsevää melua. 

Melun häiritsevyys riippuu ennen kaikkea sen taajuudesta. Yleisesti käytetty A-käyrä ottaa tätä jossain määrin huomioon, se sallii matalilla taajuuksilla samalle desibelilukemalle korkeamman äänenpaineen kuin keskialueella. Kaikkiaan akustiikka on erittäin monimutkainen tieteenlaji, eikä minulla ole siitä oikeastaan edes hämärää käsitystä. Hieman tietoa löytyy englanninkielisenä Wikipediasta.

 Nastojen aiheuttaman melun taajuus on kuitenkin erilainen kuin nastattomista renkaista lähtevän melun taajuus. Niinpä tuota vaikutusta ei välttämättä saada esiin äänitasomittarilla. On sitäkin kyllä joskus taannoin tullut yritettyä.

Julkaistu: 17.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.