Apu

Miten osteoporoosin aiheuttamia murtumia hoidetaan? Apu-klinikka vastaa

KuvatKuvapörssi Oy / Jupiterimages
Julkaistu: 21.11.2022

Kysymys:

Minulla löydettiin osteoporoosi, kun selkääni alkoi ilmaantua murtumia. Miten tällaisia murtumia hoidetaan? Leikataanko ne? Selkäni on hyvin kivulias, ja pelkään, miten tästä selviän. Miten pian luulääke alkaa vaikuttaa ja poistaako se kipuja? Joudun syömään myös vahvoja kipulääkkeitä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Osteoporoosi voi olla viheliäinen ja kivulias vaiva. Hämmentävän nuorena olet jo saanut murtumia rankaasi, toteaa 68-vuotias. Varmasti on selvitetty, onko siihen jotain syytä. Murtumien taustalta on taatusti suljettu pois pahanlaatuiset sairaudet, kuten myelooma ja syövän ­etäpesäkkeet. Laboratoriota on vaivattu sen verran, että on suljettu pois keliakia, lisäkilpirauhasen liikatoiminta, maksasairaudet sekä D-vitamiinin vaje, joka vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen.

Kortisonin pitkäaikainen käyttö ”lahottaa” luuta, ja myös jotkin muut lääkkeet, esimerkiksi epilepsialääkkeet, voivat olla haitallisia. Huomionarvoisia ovat myös perinnöllisyys, tupakointi, vähäinen ­liikunta, liiallinen laihuus, varhainen ­kuukautisten loppuminen sekä vähäinen kalsiumin ja/tai D-vitamiinin saanti.

Osteoporoosi on naisten vitsaus: 40 prosenttia yli 50-vuotiaista naisista saa nikaman, reisiluun kaulan tai rannemurtuman loppuelämänsä aikana. Estrogeeni on terveellistä niin luille kuin valtimoillekin. Sen loppuminen menopaussissa on naisen osa.

Luunmurtumiin johtanutta osteoporoosia hoidetaan yleensä pistosluulääkkeellä. Jos nikamamurtuma on epävakaa ja vaarana selkäydinvaurio, tarvitaan leikkausta. Tällainen tilanne on harvinainen ilman traumaa syntyneissä murtumissa. Aluksi tarvitaan myös kipulääkkeitä, mutta niiden tarve vähenee parissa ­kuukaudessa. Luonnollisesti tarvitset ­riittävästi D-vitamiinia ja myös kalsiumia, jos sitä ei tule ravinnosta riittävästi. ­Aktiivisuus ja liikunta ovat poikaa!

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.