Apu

Miten kauan niukkakalorista VLCD-ruokavaliota eli pussikuuria voi jatkaa? Apu-klinikka vastaa

KuvatGetty Images
Julkaistu: 15.3.2021

Kysymys:

Olen ollut viikon (niukkakalorisella) VLCD-ruokavaliolla. Olen 185 cm pitkä mies, ja lähtöpaino oli 128 kg. Oloni on mitä parhain, mutta mietin, ettei dieettiä kai saisi jatkaa yli kolmea viikkoa ilman lääkärin valvontaa. Haluaisin kuitenkin jatkaa nimenomaan VLCD-dieettiä, koska siinä ei tarvitse huolehtia nälästä ketoosin ansiosta. Voinko jatkaa dieettiä kolmen viikon jälkeen omatoimisesti, vai onko lääkärintarkastus oikeasti tarpeellinen?

Näytä vastaus

Vastaus:

On todella vaikea ottaa kantaa tilanteeseesi ilman tarkkoja tietoja terveydestäsi, lääkityksistä ja elämäntyylistäsi. VLCD-dieetti eli ENE-dieetti on pussikuuri, jossa syödään vain noin 800 kilokaloria päivässä. Yleisesti suositetaan, ettei sitä jatketa omatoimisesti monta viikkoa. Usein puhutaan maksimissaan kuudesta viikosta ilman lääkärin valvontaa, mutta tämäkin on veteen piirretty viiva.

VLCD laskee verenpainetta, verensokeria ja kolesteroliarvoja. Sairaustaustoista riippuen on ainakin teoreettinen riski, että verenpaine ja verensokeri painuvat jopa liian alas. Myös kilpirauhasarvoissa tapahtuu usein muutoksia. Kovin matala verenpaine voi altistaa kaatuilulle, heikotukselle ja huimaukselle. Myös veren­sokerin heilahtelut voivat olla merkittäviä, jos taustalla on diabetes ja siihen lääkityksiä. Nopea laihtuminen voi joskus laukaista sappikivikohtauksen tai sydämen rytmihäiriön, jos on sille altis. Joissakin tutkimuksissa VLCD-ruokavalion on kuvattu rasittavan sydäntä.

Yleisesti ottaen VLCD-jakson jälkeinen vaihe on se kaikkein tärkein. On opeteltava uusi ruokajärjestys, ruokavalio ja koko elämäntyyli. Siihen revohkaan kannattaa hakea ammattihenkilön tukea. Suositan sinua ottamaan lääkäriin yhteyttä viimeistään kuuden viikon kohdalla. Nykyään on myös etälääkärivastaanottoja, joille on nopea ja helppo päästä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.