Apu

Miten hoidan jalkojani lannerangan ahtauman leikkauksen jälkeen, Kiminkinen?

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 28.12.2019

Kysymys:

Minulla oli lannerangan ahtautuma, joka vaikeutti kävelyä. Olin leikkauksessa elokuussa 2018, lämpö palautui joulukuussa jalkateriin, mutta ne ovat vieläkin pitämättömät eli oudon liukkaat. Siksi kysyn, onko olemassa jotain voidetta tai lääkettä, joka vahventaisi tuota jalkapohjan ihoa, että saisin kävelyn varmemmaksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kulumaprosessi johtaa selkärangassa usein ylimääräiseen luunmuodostukseen. Nikamien välille syntyy väljyyttä välilevyjen rappeutumisen ja siitä aiheutuvan madaltumisen vuoksi. Luonto yrittää korjata rangan liiallista liikkuvuutta luudutusprosessin kautta. Tämä havaitaan usein tavallisissa röntgenkuvissa vaarallisen näköisinä luupiikkeinä, jollaisia ei oikeasti olekaan. Jos saataisiin kolmiulotteinen kuva, huomattaisiin, että kyseessä ovat itse asiassa laakeat muodostumat. Sama koskee myös ikääntyneen kantapään kuvaa. Projektio tekee katsojalleen tepposet.

Keskimäärin rangasta otetut kuvat korreloivat huonosti potilaan kokemien oireiden kanssa. Sama pätee usein niveliinkin. Jopa aivojen magneettikuvien löydökset eivät ole ollenkaan aina yhteneväisiä potilaan korkeammista aivotoiminnoista (kognitio) tehtyjen havaintojen kanssa. Tulee ymmärtää vakavasti, ettei lääkärin pidä hoitaa kuvia vaan potilasta ja hänen oireitaan.

Tapauksessasi liikamitoitettu luunmuodostus on johtanut selkäydinkanavan ahtautumiseen. Siitä voi seurata mm. katkokävelyä, jalkojen heikkoutta (jopa halvaantuminen), niihin säteilevää kipua, puutumista ja pahimmillaan virtsaamisen/ulostamisen heikkoutta. Tilanne selviää rangan magneetti- ja sähköhermotutkimuksella (ENMG). Jos oireet ovat hankalia, on suoritettava leikkaus, jossa selkäytimelle järjestetään lisää tilaa. Kiireellisissä tapauksissa sen täytyy tapahtua ennen auringonlaskua. Sinulle leikkaus on tehty onneksi kiireettömästi.

Mikäli selkäydin on ehtinyt olla nalkissa pidemmän aikaa, on mahdollista, että pysyviä/hitaasti paranevia vaurioita on ehtinyt tapahtua. Kuten olet huomannut, toimintoja voi palautua pätkittäin kuten Turhapurolle muisti (vuonna 1983 julkaistu kahdeksas Uuno Turhapuro -elokuva).

Mainitset diabeteksen, johon voi liittyä niin sanottu polyneuropatia, joka sekin voi aiheuttaa kokemiasi tuntemuksia jalkoihin. Se pitää ottaa huomioon, vaikka todennäköisempää lieneekin, että tuntemasi jalkojen pitämättömyys aiheutuu selkäydinkanavan ahtaudesta. Sinulle on todennäköisesti suoritettu ENMG ennen leikkausta, joten diabeettinen polyneuropatia olisi tullut siinä ilmi.

Joka tapauksessa on hyvin tärkeää hoitaa sokeritauti mallikkaasti. Liika sokeri verenkierrossa tarttuu valkuaisrakenteisiin ja alkaa hitaasti ja hivuttamalla tuhota silmänpohjia, munuaisia ja hermoja. Siksi sokeritautipotilaan tulee pitää verensokerinsa tavoitetasossa.

Jalkojen hoidon tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Hyvä rasvaus on osa sitä, vaikka se ei toki ihoa vahvenna. Jalkapohjien tapauksessa tulee muistaa, ettei rasvaa siten, että lentää pyrstölleen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.