Apu

Miten asentohuimaus hoidetaan? Mikä siihen auttaa? – Apu-klinikka vastaa

Kysymys:

Tammikuussa 2019 pohjeluu murtui oikeasta nilkastani. Jalka oli kipsissä kuusi viikkoa. Sen jälkeen sain asentohuimauksen. Hoidin sitä muutaman kerran saamieni ohjeiden mukaan. Kärsin pahoinvoinnista. Sain lääkettä, mistä ei ollut apua. Ylös noustessa huimasi. Syksyllä pääsin käymään vesijumpassa ja sain liikuttua, mikä auttoi. Nyt huimaukset ovat alkaneet taas kiusata. Miten asentohuimausta hoidetaan? Olen 69-vuotias nainen. Minulta leikattiin rintasyöpä keväällä 2018, diabetesta ja verenpainetta hoidetaan tableteilla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvänlaatuinen asentohuimaus (BPPV) kuvaa käsitteenä, mistä vaivassa on kyse. Seksiin, jossa käytetään monia asentoja, se ei sinänsä liity.

Tasapainoaistimme koostuu useasta osasta kuin koukuttava tv-sarja. Näönvaraisesti hahmotamme ympäristöä kolmiulotteisesti. Tasapainoaistin luotaimia sijaitsee tukirangan rakenteissa, jolloin niiden ärtyminen saattaa aiheuttaa niskahartiaseudusta lähtöisin olevia huimauksen tuntemuksia.

Varsinaiset tasapainoelimet sijaitsevat sisäkorvassa. Ne muodostuvat kolmesta kaarikäytävästä sekä kahdesta kalvollisesta pullistumasta, pyöreästä ja soikeasta rakkulasta (sacculus ja utriculus). Tasapainoelimen pyöreää ja soikeaa rakkulaa kutsutaan myös otoliittielimiksi.

Niistä irtoava sakka kulkeutuu kaarikäytäviin aiheuttaen pään kääntöihin liittyvää huimausta. Noin 85–95 prosenttia BPPV:stä selittyy sakan kertymisestä sisäkorvan posterioriseen eli taaimmaiseen kaarikäytävään (Riina Niemensivu).

BPPV on yleisin huimausta aiheuttava tasapainoelimen häiriö. Noin neljäsosa huimauspotilaista kärsii siitä. Sitä esiintyy eniten keski-ikäisillä ja vanhemmilla mutta joskus nuoremmillakin etenkin pään vamman jälkeen. Sitä tavataan myös yhdessä toisen huimaussairauden kanssa.

Vaiva alkaa joskus niin dramaattisesti, että potilas tai hänen omaisensa lähestyy hälytyskeskusta. Tyypillisesti potilas on juuri käynyt aamuyöstä mukavuuslaitoksessa. Kun hän sen jälkeen heittäytyy selälleen vuoteeseen, alkaa niin voimakas kiertohuimaus, että hän tarraa käsillään vuoteen reunoihin ja ehtii hätäisesti ajatella, että nyt iski aivohalvaus. Oire väistyy kuitenkin parissakymmenessä sekunnissa, kun pitää pään paikallaan. Potilas saattaa jatkaa uniaan ja unohtaa koko asian, kunnes aamulla ylösnousemus tai kasvojen pesu provosoi huimauksen uudelleen.

Mikään muu huimausmuoto ei yleensä ilmaannu toistuvasti ja vain tietyssä pään asennossa. Diagnoosi perustuu esitietoihin ja lääkärin tekemään pään pyörittelytestiin, eikä se tuota juuri vaikeuksia. Kuvantaminen, laboratorio sekä kuulon ja tasapainon tutkimus eivät tuo lisätietoa, ellei diagnoosi jää muutoin epävarmaksi.

Lääkkeistä ei koidu hyötyä. BPPV:n hoito perustuu asentohoitoon, joista klassinen on Epleyn menetelmä. Sen ohjeet kuvineen voit hakea googlaamalla Terveyskirjastosta. Tarkoituksena on saada kammettua sakka pois kaarikäytävästä. Tavallisimmin oire väistyy siedettäväksi muutamissa päivissä. Joskus se voi kuitenkin jatkua viikkojakin.

Voimakas kieputtaminen provosoi hetkellistä pahoinvointia. Oireistosi on kestänyt tyypillisenä ja hyviä jaksoja sisältävänä jo toista vuotta. Tilaa sopii erinomaisesti BPPV:een. Mikäli mukaan hiipisi jatkuvia ja pahenevia muita oireita, pää olisi kuvannettava sairastamasi rintasyövän vuoksi. Sellaisia et tuo esille.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Julkaistu: 25.8.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.