Tuulilasi

Mitä turvamerkintöjä auton sisätilanlämmittimessä on oltava?

Mitä turvamerkintöjä auton sisätilanlämmittimessä on oltava?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitä turvamerkintöjä auton sisätilanlämmittimessä on oltava? Ja mitä muuta pitää ottaa huomioon sisätilanlämmitintä valittaessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tärkeintä on valita lämmitin käytettävissä olevan virran mukaan. Yleensä sisätilanlämmitin ja lohkolämmitin ovat samanaikaisesti käytössä. Normaalisti lohkolämmittimen teho on 500 W. Jos käytettävä pistorasia on suojattu 10 ampeerin sulakkeella, siitä voi ottaa tehoa noin 2 kW, tarkalleen 2 300 W. Sisätilaa varten jää siis käytettäväksi 1 500 W, tai 1 750 W, jos aivan rajalla halutaan olla.

Jos sulakkeen koko on 16 A, silloin käytettävissä on tehoa noin 3,3 kW (tarkkaan ottaen 3 680 W). Tällöin sisätiloja voidaan jo lämmittää noin 3 kW teholla. Mutta jos sulake on yhteinen esim. kahdelle autolle, kuten varsinkin vanhemmissa taloissa usein on, tolppakaverusten pitää sovittaa lämmittimiensä tehot niin, että edellä mainittuja kokonaistehorajoja ei ylitetä.

Yhteisen 10 A sulakkeen taakse voi kumpikin kytkeä lohkolämmittimen lisäksi vain 500-wattisen sisätilanlämmittimen. 750-wattisetkin saattavat vielä pitää sulakkeen ehjänä, sillä käytännössä johtimien vastus laskee tehoa jonkin verran. 16 A sulakkeesta riittää kahdelle käyttäjälle tehoa 1000-wattiseen tai jopa 1250-wattiseen sisälämmittimeen.

Autojen sisätilanlämmittimistä on hyvää tietoa Turvatekniikan keskuksen nettisivuilla osoitteessa http://www.tukes.fi/kodinsahkoturvallisuus/2_3.html Sieltä löytyy mm. tieto, että hyväksytyssä lämmittimessä on teksti Auton sisälämmitin.

Samalla sivustolla on muutakin kodin sähköturvallisuuteen liittyvää asiaa, suosittelen käymään myös osoitteessa  http://www.tukes.fi/kodinsahkoturvallisuus/etu.html

Julkaistu: 31.10.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.