
Kysymys:
Jalkani turpoavat niin, että tuntuu kuin kävelisin patjan päällä. Oikea polvi on vioittunut moottorikelkkaonnettomuudessa vuonna 2003 ja kipuillut siitä asti. Furesis ei auta. Muu lääkitykseni on Rosovastatin 40 mg, Cardace 40 mg sekä Toviaz yliaktiiviseen rakkoon. Pitäisikö se lopettaa – ja muuttaa vessaan? Joskus käytän myös unitabletteja, kun elämä viskoo.
Vastaus:
Yliaktiivista rakkoa voi onneksi rauhoittaa monilla paremmilla keinoilla kuin muuttamalla vessaan. Toivottavasti olet päässyt keskustelemaan vaivasta uroterapeutin kanssa. Uroterapeutit ovat erikoistuneet virtsateiden toimintaan liittyvien ongelmien helpottamiseen.
Polvesi on oireillut ainakin 20 vuotta eli melko pitkän ajan. Et kerro tarkemmin, mikä osa polvesta aikanaan vioittui, mutta kuluneen ajan ja kysyjän iän perusteella pidän todennäköisenä, että polvessa saattaa olla kulumaa ja nivelrikkoa. Polven nivelrikon oireita ovat leposärky ja kyykkyynmenovaikeus.
Nivelen kunto selviää parhaiten tavallisella polven röntgenkuvauksella. Kuvantamislöydösten perusteella voidaan laatia hoitosuunnitelma polvikivun helpottamiseksi. Hoitovaihtoehtoja ovat polveen pistettävät lääkeaineet, suun kautta otettavat kipu- ja nivelrikkolääkkeet sekä kirurginen hoito.
Jalkojen turvotuksen syyt
Sitten itse kysymykseen jalkojen turpoamisesta. Tavallisin syy molempien jalkojen turvotukseen on laskimoiden vajaatoiminta eli suonikohjutauti. Suonikohjujen perussyytä ei tunneta, mutta ne ovat merkki laskimoiden vajaatoiminnasta.
Keskeinen laskimopainetta nostava tekijä on veren takaisinvirtaus, joka on seurausta laskimoissa olevien läppien toimintahäiriöstä. Silloin veri alkaa virrata väärään suuntaan eli ylhäältä alas. Tämän seurauksena laskimoverkoston paine nousee ja ilmaantuu turvotusta. Jaloissa ilmenee turvotuksen lisäksi särkyä, kutinaa, ihon värjäytymistä ja väsymistä. Tämänkaltaisessa turvotuksessa nesteenpoistolääkkeet eivät juuri auta.
Jalkojen hyvänlaatuinen ja lievä turvottelu on varsin tavallista, ja siihen on monia syitä. Niistä tavallisimpia ovat istuma- tai seisomatyö, lämpö ja kuumuus, ylipaino sekä naisilla hormonitoiminnan muutokset. Turvotusongelma hankaloituu usein iän myötä.
Laskimoiden vajaatoiminnasta johtuvaa jalkojen turvotusta voi hoitaa itse. Pitkää paikallaan oloa istuen tai seisten kannattaa välttää, koska se pahentaa oireita useimmilla. Jos istut pitkään yhtäjaksoisesti, kannattaa pitää välillä jaloittelutaukoja. Ylipaino lisää painetta verisuonissa ja siten riskiä saada suonikohjuja. Se myös pahentaa suonikohjujen oireita. Säännöllinen liikunta parantaa verenkiertoa ja verisuonten terveyttä. Pyri vahvistamaan jalkojen lihaksia esimerkiksi kotijumpalla tai ryhmäliikuntatunneilla, jotka soveltuvat kuntotasoosi.
Jalkojen turvotus saattaa joskus olla sisäelinperäistä ja johtua esimerkiksi maksan, munuaisten tai sydämen toimintahäiriöstä. Tällöin turvotuksen määrässä voi olla puolieroa alaraajojen välillä. Kun alaraajaturvotuksen syytä lähdetään selvittämään, tehdään usein myös sisäelinten toimintakokeita. Kysymyksessä mainittujen lääkitysten perusteella uskoisin, että niitä on tässä tapauksessa jo tehty.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, hyvinvointi
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.