Apu

Mistä apua piinaavaan jalkakipuun? Apu-klinikka vastaa

Kysymys:

Olen 68-vuotias mies, jolla esiintyy jalkakipuja niin, että on pakko pitää ”rokulipäiviä”. Kipua on lonkissa (toisessa kuluman alku), nilkoissa ja eritoten polvissa. Portaissa kuljen sivuttain askelma kerrallaan. Istumasta noustuani en tahdo päästä liikkeelle. Kipua on myös lihaksissa koko jalkojen alueella. Koetulosten, röntgenkuvien ja reumalääkärin konsultaation mukaan minua ei vaivaa mikään. Kipulääkkeeksi sain Buranaa, Panadolia ja Mobicia. Ne eivät auta. Kortisoni auttaisi, mutta sitä ei enää anneta diabeteksen vuoksi. Kihtiin käytän Apurinia. Onko kivuille vaihtoehtoa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tervehdin Sinua maksimaalisen eläkeiän saavuttanut kansalainen. Vaivasi ankeuttaa elämääsi kuvauksesi perusteella kohtuuttomasti. Tiedän vastaavan tapauksen tekopitäjästäni. Mikään ei tuntunut häntä auttavan, joten rohkaistuin kokeilemaan kortisonia. Viikon kuurin jälkeen soitin hänelle, ja hän kertoi olevansa eri ihminen. Varmistin, että olin soittanut oikeaan numeroon.

Nivelreuma on nykyään aiempaa helpompi diagnosoida. Autoimmuuninivelreumassa verestä löydetään sitruliinivasta-aineita.

Aiemmin puhuttiin seronegatiivisesta nivelreumasta, jos vasta-aineita ei ollut. Nyt katsotaan, ettei sellaista reumaa olekaan. Kyseessä on useimmiten nivelrikko eli artroosi tai polymyalgia. Seropositiivinen nivelreuma aiheuttaa tyypillisiä nivelmuutoksia, joita itsekin poden.

Vaivasi ei nivelreumaan sovi. Artroosia sinulla on joka tapauksessa, minkä lisäksi esiintyy lihaskipua ja ilmeistä kankeutta.

Polymyalgiassa kohoavat yleensä kudostuhomarkkerit (crp ja etenkin senkka), mutta eivät aina. Tällöin kokeilen oirepainotteisesti kortisonia: 20 mg prednisolonia aamuisin viikon ajan. Jos sen jälkeen oireet dramaattisesti korjaantuvat, polymyalgian mahdollisuus lisääntyy. Jatkossa vähennän annosta pikkuhiljaa sellaiseksi, että oireet pysyvät poissa.

Kortisonin teho voi perustua siihen, että sillä on kipua lieventävää vaikutusta – estäähän se tulehdusta. Kortisoni tuli markkinoille 1950-luvulla. Siitä lähtien potilaita on käynyt vastaanotoilla hakemassa piikkiä muun muassa selkävaivoihin. Joskus ihmettelemme, onko siinä järkeä. Täytyy siitä joskus apua koitua, koska potilaat tulevat.

Kortisoni nostaa annosvasteisesti ja yksilöllisesti diabeetikon verensokeria. Jotenkin sinua kuitenkin täytyy hoitaa, sillä ei tilanne voine näinkään jatkua. Tekisin sinulle kortisonihoitokokeen sokeria seuraten ja tarvittaessa sen hoitoa tehostaen. Jos kyse ei ole polymyalgiasta, täytyy kokeilu lopettaa.

Joskus intoudun antamaan kulumatyyppiseen hankalaan särkyvaivaan lyhyen matala-annoksisen kortisonikuurin, mutta en tee sitä usein.

Julkaistu: 25.5.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.