Tuulilasi

milloin turvatyynyt vanhenevat?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan Corollan vm2006. Tarkoitus olisi pitää se 10-15 vuotta taloudellisista syistä, jos ei ihmeempiä satu. Kuitenkin mieltäni askarruttaa, jos tulee kolari: toimivatko turvatyynyt? Onko niillä jokin ikä, milloin ne tulisi vaihtaa? Keskusyksikkö ilmeisesti tarkistetaan huollon yhteydessä. Tyynyistä ei ole paljon puhuttu. Vai onko parempi hankkiutua eroon aikaisemmin ja vaihtaa uuteen? 

Näytä vastaus

Vastaus:

Keskusyksikkö tarkistaa toimintansa aina, kun sytytysvirta kytketään. Tyynyjen tarkastamiseen ei oikein löydy hyvää keinoa. Jos tyynyn virtapiiri on auki, eli johto on poikki, merkkivalo mittaristossa todennäköisesti palaa. Mutta jos sekin on kunnossa, valos ammuu kuten pitääkin.

Joissakin autoissa kehotetaan vaihtamaan tyynyt määräajan päästä, se lienee jotakin 12-15 vuoden luokkaa. Useimmissa tähän ei ole kiinnitetty lainkaan huomiota. Varsinkin japanilaisissa autoissa tätä ei oteta lainkaan huomioon, koska japanilaisille ei tule edes mieleen, että autoja voisi käyttää vielä yli seitsemänvuotiaina. Tuossa paikkeilla Japanissa autot menevät romutukseen, koska siellä laki vaatii tekemään kovin kalliita osien vaihtoja, ja uudet autot ovat ansiotasoon nähden edullisia.

Tyynyjen toimintakuntoa ei voi testata kuin räjäyttämällä, joten se jää tekemättä. Tyynyjen uusiminenkin on siivottoman kallista. Niinpä useimmat luottavat jatkossakin hyvään tuuriin.

Julkaistu: 26.4.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.