Tuulilasi

Milloin auto kannattaa vaihtaa?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Automme on vuonna 2004 hankittu Honda Accord, jolla on ajettu 220.000km. Olemme huoltaneet automme säännöllisesti. Ainoa ns. vika, joka on autoon on tullut, jollei kuluvia osia lasketa(pyyhkimet, lamput jne) on jarrujen abs-yksikön vaihto noin 200.000km paikkeilla. Kysymyksemme on, että kannattaako nykyinen auto ajaa loppuun vai vaihtaa nyt uuteen autoon. Automme vaihtoarvo on noin 6500-7500 ja meillä on vielä hiukan autolainaa jäljellä. Jollemme vaihda niin on kai aika selvää, että korjauslaskut tulevat suurenemaan, koska iskunvaimentimia, kytkintä ei ole vaihdettu kertaakaan. Huoltojen yhteydessä on vaihdettu, jarrupalat, kaikki jarrulevyt ja uusi akku. Auto pitää olla, koska toinen joutuu käyttämään sitä työstä puolesta. Eli jos ajamme auton loppuun niin säästämmekö vai joudumme maksamaan aivan yhtäpaljon jos vaihtaisimme nyt autoa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuohon ei ole yksinkertaista ja selvää vastausta. Aika merkittävä asia on, miten hyvää luotettavuutta vaaditte autolta. Todennäköisyys vikoihin tietenkin kasvaa vian myötä. Olisin kuitenkin sitä mieltä, että asiallisesti huollettuna Accord pystyy palvelemaan vielä vuosikausia riittävän luotettavasti normaalissa käytössä. Jos ongelmia tulee, matkaa pääsee nykyisin jatkamaan ketterästi. Kännykkä vain käteen ja taksi paikalle.

Iskunvaimentimet ja mahdollisesti pyörälaakerit menevät jossain vaiheessa uusiksi, mutta nuo ovat samanlaisia luonnollisia käyttökuluja kuin bensiini, moottoriöljy, renkaat ja muut kulutusosat.Tuulilasikin lienee jo aika kulunut, sitä ei tosin huomaa ennen kuin uuden lasin asennuksen jälkeen.

Huoltokulut tulevat todennäköisesti hieman kasvamaan, mutta eivät kohtuuttomasti. Toki aina vaanii vaara, että ilmaantuu jokin isompi remontti tuon ABS-yksikön tapaan, mutta sellainen voi ilmaantua paljon uudempaankin autoon.

Mietitäänpä, mitä tapahtuu, jos vaihdatte auton nyt tai vuoden päästä. Todennäköisesti vanhasta saatava vaihtohyvitys voisi vuoden kuluttua olla jonkin verran, ehkä enintään tuhat euroa pienempi. Mutta jos nyt ostatte uuden auton, vuoden kuluttua sen arvo on todennäköisesti laskenut vähintään 3000-4000 euroa. Uusi Accord maksaa 28 000-30 000 euroa. Uuden auton pääomakulut ovat reilusti suuremmat. Rahoitustarve on yli 20 000 euroa, ja vaikkei korkotaso olekaan nyt huima, yksi prosentti tuosta on aina 200 euron kustannus. 

Joka tapauksessa auton vaihtaminen vuoden päästä on todennäköisesti selvästi edullisempi ratkaisu. Jos kohdalle sattuu suurempi remontti, se toisaalta merkitsee, että siltä osin korjausta ei ole taas useampaan vuoteen tulossa. Sinänsä autoa kannattaa vaihtaa niin harvoin kuin mahdollista, autokauppias ottaa aina vaihdossa aikamoisen rahatukon omaan kassaansa.

Julkaistu: 6.3.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.