Tuulilasi

Miksi tuulen ääni kuuluu Mersun sisälle ?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin keväällä MB C 180 bensiinikäyttöisen farmarin automaatilla vm. 2009, jolla ajettu 45 000 km. Kaikki huollot suoritettu vuosittain merkkiliikkeessä. Autossa on kattokaiteet, joihin voi kiinnittää ilmeisesti esim. suksiboxsin. Minua häiritsee se, että tuulen ääni kuuluu suhteellisen voimakkaana auton sisälle. Tuntuu, että “tohina” tulee takaovien kautta, vaikka ne näyttävät olevan varsin hyvin kiinni ja tiivisteet ovat ehyet.Onko tämä ns. merkkivika vai kuuluuko se asiaan ? Voiko ovia säätää tiukemmalle ? Autosta on varmaan koeajoraportti vuodelta 2009, mahtaisiko se löytyä luettavaksi jostakin ?

Näytä vastaus

Vastaus:

On toki mahdollista, että autosi ovien sovitus ei ole kohdallaan. Toki tilanne voi myös olla suunnilleen normaali.

Ihmisen kuuloaisti on siinä mielessä erikoinen, että siinä on aika laaja-alainen automaattinen herkkyyssäätö. Kun taustamelun taso on matala, korva poimii automaattisesti hiljaisempiakin ääniä. Entiseen aikaan mekaanisten kellojen tikitys kuului hiljaisimmissa autoissa häiritsevänä. Mersu on aika lailla hiljainen auto, joten tästä voisi olla kysymys.

Tuollainen kohina voi silti olla turhan häiritsevä. Ehkä kannattaisi vielä tutkia ovitiivisteiden sovitukset ja myös se, miten ovi istuu aukkoonsa. Ehkä asiaan voisi tuoda myös lisäselvitystä auton korjaushistorian selvittäminen, eli onko takaovia remontoitu peltipajalla.

Aika usein korikorjauksissa käy niin, että oven muoto ei olekaan aivan kohdallaan, ovi painaa esimerkiksi yläosastaan tiivistettä liian heikosti. Koska korin ympärillä on useimmissa kohdissa alipainetta, se vetää ovia ajon aikana ulospäin, ja tällöin alkaa kohinaa kuulua. Itselleni kävi juuri noin, kun perintönä saamani Avensis sai kolhun vasempaan etuoveen. Auto korjattiin Vehon Suutarilan peltikorjaamolla, enkä tyhmyyttäni heti huomannut tutkia autoa perusteellisesti. Nyt kovemmassa vauhdissa kuskin ovesta kuuluu hieman kohinaa. En kuitenkaan ole kehdannut enää mennä valittamaan asiasta, vaikka ovesta tuli myös tavallista jäykempi avata. Olkoon, käytetään enemmän voimaa.

Julkaistu: 10.10.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.