Apu

Miksi sorminivel lonksahtelee ja kipuilee? Suoristaminen sattuu vietävästi – Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 21.2.2023

Kysymys:

Olen pian 70-vuotias nainen. Oikean työkäteni keskisormen alin nivel aivan kuin lonksahti paikoiltaan noin kuukausi sitten. Kun sormea koukistaa, suoristaminen sattuu vietävästi. Ikään kuin nivel loksahtaisi paikalleen. Kipu on pahinta yön jälkeen ja säteilee kämmenpuolelle. En ole satuttanut sormea, vaan se alkoi kenkkuilla ihan itsestään. Sormissani on nivelrikkoa, mutta tämä kipu on aika erilaista. Se haittaa esimerkiksi kirjoittamista ja maitotölkin avaamista.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinulla on tyypillinen tendovaginitis stenosans. Älä kauhistu. Sillä ei ole mitään tekemistä vaginan kanssa. Kansa puhuu napsusormesta. Oikeasti kyse on ahtauttavasta jännetupen tulehduksesta.

Kämmenpuolella sormiin kulkevat ­piuhat, siis jänteet, joiden kautta lihakset nykivät sormia koukkuun. Jos jänne menee poikki, sormi ei koukistu. Jännetuppi voi joskus ahtautua sormen tyvi­nivelen kämmenpuolelta. Siinä tuntuu silloin pieni kyhmy, joka saattaa olla painellessa aristava. Kun saat nyhtäistyä sormen koukkuun ja ojennat sen, suoristuminen tapahtuu napsahtaen.

Jos vaiva ei asetu, saan sormen yleensä kuntoon suuntaamalla kortisonipistoksen kyhmyn kohdalle jännetuppeen. ­Käytän oikein ohutta neulaa. Jos vaiva ei asetu, kirurgi halkaisee kiristävän jännetupen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.