Apu Terveys

Miksi sienet saavat vatsan sekaisin? Apu-klinikka vastaa

KuvatA-lehtien kuva-arkisto
Julkaistu 20.10.2022

Kysymys:

Miksi sienet saavat vatsan sekaisin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sienet ovat melko tavallisia vatsavaivojen aiheuttaja. Tyypillisiä oireita ovat vatsakivut, turvottelu, ripuli ja ilmavaivat. Oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin laktoosi-intoleranssissa. Suurin osa meistä sietää sieniä kuitenkin hyvin.

Sienistä on tunnistettu ainakin kaksi eri yhdistettä, jotka voivat aiheuttaa vatsaoireita. Sienet sisältävät niille tyypillistä sokeria, trehaloosia, jota ei juurikaan ole kasveissa. Pieni osa ihmisistä ei siedä trehaloosia, koska heillä ei ole suolistossa entsyymiä, joka pilkkoisi sitä. Tällöin trehaloosi jatkaa matkaansa paksusuoleen, jossa paksusuolen bakteerit käyttävät eli fermentoivat sitä ruoakseen. Tässä prosessissa syntyy kaasua ja sitoutuu vettä suoleen. Tämä aiheuttaa oireita.

Monet sienet sisältävät myös runsaasti mannitolia, joka on sorbitolin ja ksylitolin kaltainen aine. Mannitoli kuuluu niin sanottujen polyolien eli sokerialkoholien ryhmään. Se imeytyy puutteellisesti ohutsuolessa ja ajautuu paksusuoleen. Siellä se aiheuttaa herkkä­vatsaisille oireita. Mannitolia on sienten lisäksi esimerkiksi vesimelonissa.

Sienten aiheuttamat vatsavaivat todennäköisesti korostuvat, jos samalla aterialla syödään jotakin muuta melko yleisesti vatsavaivoja aiheuttavaa ruoka-ainetta, esimerkiksi sipulia, papuja tai ruisleipää.

Eri sienilajien trehaloosi- ja mannitolipitoisuudet tunnetaan niin heikosti, että luotettavaa vertailevaa tietoa eri sienten sopivuudesta herkkävatsaisille ei voi antaa. Annos niin sanotusti tekee myrkyn, eli herkkävatsaisetkin voivat sietää sieniä silloin tällöin pieniä määriä. On myös mahdollista, että sienten säilöminen pitkään suolavedessä tai etikkaliuoksessa parantaa niiden siedettävyyttä jonkin verran, koska osa trehaloosista ja mannitolista voi liueta nesteeseen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.