Apu

Miksi nivelet vaivaavat kuntosalilla, vaikka olen perusterve nuori nainen? – Kiminkinen vastaa

Julkaistu 14.1.2020

Kysymys:

Olen perusterve nuori tyttö. Olen pitkään kärsinyt nivelvaivoista. Nyt kun olen päässyt aloittamaan kuntosalitreenin, kyynärpääni on alkanut vaivata. Normaalisti arjen askareissa ei ole oireilua, mutta kuntosalilla painojen kanssa esimerkiksi ylätaljassa en saa toiston jälkeen enää oikeaa kyynärpäätä suoraksi. Vasemmassa ei oireilua. Tuntuu kuin se olisi lukossa. Mikä mahtaa olla syy tähän ja mitä pitäisi tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Suomalaiskansallisesti kaikki tahtoo mennä helposti isolleen. Tyttäremme Maija lähetti Kuopiosta vaimolleni Ullalle postipakettina nyt melkoisessa suosiossa olevan painavahkon hulahula-vanteen, joka mainitaan tehokkaaksi keskivartalon purkajaksi.

Parin käyttökerran jälkeen puolisoni tuli niin mustelmille, että toivoin hänen luopuvan vimpaimen käytöstä, ettei minua syytettäisi perheväkivallasta.

No annapa olla. Ei kulunut ajassa mitaten kauankaan, kun Ullan kätilöterveydenhoitaja Maija-sisar soitti lauantaiaamuna Lannevedeltä, ettei hän tahtonut päästä sängystä ylös. Kyse ei ollut juhlien jälkeisestä tilasta vaan samaisen välineen käytöstä.

Maija oli ajatellut, että pannaan keskivartalo kuntoon heti kerralla, minkä vuoksi hän televisiosarjojen ystävänä pyöritti vannetta urakalla mainoskatkojen ajan. Pikkutyttönä hän oli kuuleman mukaan ollut lajissa sangen taitava, joten tekniikka ei vanhempanakaan tuottanut vaikeuksia.

Liika oli kuitenkin liikaa. Tappaiset kipeytyivät niin maan perusteellisesti, että lihasten liikuttaminen kävi tuskaisesti muutamia päiviä.

Luokittelet itsesi perusterveeksi tytöksi. Oletan, ettei nivelvaivojesi taustalla piile mitään yleissairautta, kuten nivelreumaa, jota itse poden. Tämä on toki sivuseikka, sillä liikkuminen ja treenaaminen sopivat terveyden perustaksi kaikille. Oma liikkumisen muotoni on juokseminen – reumasta huolimatta, eikä ole mitään syytä sitä vaihtaa.

Kyynärpääsi alkoi vaivata kuntosaliharjoituksissa. Syytä ei tarvitse arvailla. Kun ilmeisen kylmiltään aloittaa lihaksia noinkin kuormittavan treenin, alkaa elimistö ihmetellä.

Koska vaiva on tullut treenatessa ja vaivaakin vain silloin, käy järkeen pitää lepoa niistä liikkeistä, joissa kipua ilmenee. Harjoitusohjelma olisi ainakin aluksi hyvä laatia ammattilaisen kanssa. Jos höllääminen ei auttaisikaan, voi lääkäri aistiensa varaisesti tutkimalla pohdiskella rasitusvaivan luonnetta.

Urheilijoilla ja joillakin satunnaisilla himoharjoittelijoilla lepo ei onnistu, jolloin tilannetta joutuu avittamaan puukoin ja puntarein. Niin sanotun tenniskyynärpään hoitoon ei enää kortisonipistosta suositella, mutta muissa rasitusvaivoissa lääkärin on vaikea pärjätä ilman sitä.

Tulehduskipulääkkeitä tulee käyttää vain tarvittaessa ja korkeintaan muutaman päivän ajan. Niillä vaiva ei parane.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.