Apu

Miksi nenä vuotaa koko ajan ja kaikkialla? Voiko syynä olla poskiontelotulehdus? Apu-klinikka vastaa

KuvatGetty Images
Julkaistu 21.1.2023

Kysymys:

Kiusanani on jo pitkään ollut ­jatkuva nuha. Olen käyttänyt suihkeita, mutta ilman tulosta. Allergiaa ei ole, eikä nenä ole tukkoinen. Oli kylmä tai kuuma, aina vuotaa. Voisiko poskiontelolääkityksen aloittaa varmuudeksi? Aina ja kaikkialla valuva nenä ärsyttää. Onko mahdollista saada hana kiinni?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pyykkipoika lienee varmin keino, ja miehet voivat käyttää sitä myös virtsankarkailuun. Allergiassa toiminnan kohde on herkistynyt siitepölylle, eläinhilseelle, jauhoille tai muulle valkuaispitoiselle pölylle tai kemikaaleille. Oireet ilmaantuvat vain riittävässä altistuksessa.

Allergistyyppistä nuhaa esiintyy myös ilman allergiaa. Tällöinkin limakalvolla voi esiintyä eosinofiilejä eli ”allergia­soluja” tai sitten ei, jolloin puhutaan vasomotorisesta tai sisäsyntyisestä nuhasta. Rasitusnuhakin tunnetaan (ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola). Näissä nuhatyypeissä esiintyy aivastelua, kirkasta vuotoa, nenän tukkoisuutta ja sivuonteloiden täyttymisen tunnetta. Ei-allerginen yliherkkyysnuha oireilee eniten ulkoilmassa. Veto, lämpö­tilan vaihtelu, tupakansavu, tuoksut tai mausteinen ruoka ärsyttävät. Tämä on sinulle tuttua. Ei minulla ole esittää parempia hoitokonsteja kuin kortisoni­sumutteet ja antihistamiini, joka voi ­auttaa myös ei-allergisessa nuhassa.

Poski­ontelotulehduksen hoitoja aloitetaan pilvin pimein mutu-tuntumalla. Oikea tapa on osoittaa erite. Siihen paras konsti on poskiontelopunktio, jota käytän tarvittaessa. Seuraavaksi paras tapa on röntgen. Pieneen ultraäänilaitteeseen luotan vähiten.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.