Tuulilasi

Miksi ilmastointi toimii?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen omistanut uutena ostamani autoni keväästä 2001 ja siinä on manuaalinen ilmastointi. Auto on seissyt pitkiä aikoja käyttämättä, vuodenkin kerrallaan enkä ole muistanut ilmastointia muulloinkaan suositellusti kerran kuussa käyttää, pahimmillaan ehkä kerran-pari vuodessa. Muutamina kesinä on ilmastointia oikeasti tarvinnut, kuten nyt 30 asteen toukokuussa. Jäähdytys alkoi heti toimia ja tehoa riitti aurinkoa vasten ajaessa, vaikka tuulilasi on varsin iso. Huoltotarjousten ja lehtijuttujen mukaan kaiken kylmäaineen olisi jo pitänyt vuotaa tiivisteistä ulos ja muutoinkin osien hajota. Totuuden vastainen markkinointihan on kielletty; miksi siis ilmastointi toimii vieläkin ilman mitään huoltotöitä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Eikö se vain ole hyvä asia, että sinun autostasi eivät kylmäaineet ole karanneet? Varmasti on muitakin autoja, joissa ilmastointi toimii ilman huoltoa. Eikä se ole mikään suuren luokan katastrofi, jos ilmastointi ei toimikaan, eihän se ole ollut ns. joka auton varuste meillä Suomessa kuin vasta noin 15 vuotta.

Tilanne vain on se, että sekä ilmastoinnin tarve että huoltajien kesälomat sattuvat yleensä samaan aikaan, ja jos halutaan ilmastoinnin toimivan, toiminta kannattaa tarkastuttaa ennen tuota aikaa. JOS kylmäainetta on vuotanut, niin ilmastointi saattaa toimia niinkin, että sen teho on vähäinen, eli kokeiltaessa se jäähdyttää, mutta tosipaikan tulleen eli helteellä teho ei riitäkään. Huoltaminen varmistaa, että järjestelmässä on täysi määrä kylmäainetta. Samalla tehtävä kompressorin öljynvaihto varmistaa kompressorin toimintaa. 

Tästä tulikin mieleen, että pitäisiköhän omakin auto käyttää ilmastointihuollossa, edellisestä kerrasta kun on aikaa liki seitsemän vuotta!

Julkaistu: 25.5.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.