Apu

Miksi iho kutisee? Syy voi olla bakteerin aiheuttama ruusu – Kiminkinen: Näin estät uusiutumisen

KuvatFotolia
Julkaistu: 30.8.2019

Kysymys:

Olen 67-vuotias nainen. Olen tuntenut outoa kutinaa ristiselässä, hiusrajassa, niskassa ja jaloissa. Rasvaan kutisevaa ihoa.

Se menee ajallaan ohi, mutta toistuu. Jaloissa kutina alkoi jo 2002, ja sitä on hoidettu ruusuna. Vaiva on toistunut, ruusun hoito ei ole aina tehonnut. Jaloissa on kummallista ihonalaista kutinaa.

Ajan myötä myös iho on tummunut, ja sitä pitää rasvata jatkuvasti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihotautilääkäreiden klassikko Matti Hannuksela avaa kutinaa käsittelevän artikkelin näin: ”Kutina määritellään haluksi, useimmiten pakottavaksi tarpeeksi, raapia tai ainakin hieraista kutiavaa aluetta. Useimmiten kutiavan alueen hieraisu tapahtuu huomaamatta. Kutina muodostuu häiritseväksi, kun se vaikeuttaa uneen pääsyä, herättää keskellä yötä raapimaan tai valveilla ollessa pakottaa kynsimään ihon verille.”

Ihon kutinaa voi olla monia syitä

Yleisin syy kutinaan on tulehdus ihossa. Joka viidennellä suomalaisella aikuisella ja lapsella on atooppinen, kutiava iho. Vanhusten iho kutiaa samasta syystä, veden haihtumista estävien rasvojen, keramidien, puutteesta sarveiskerroksessa.

Kuivuessaan iho tulehtuu. Kun viidesosalla suomalaisista esiintyy atooppista ekseemaa jossakin elämänsä vaiheessa, seborrooista ekseemaa (tali-ihottuma), jonka tavallisin ilmentymä on hilse päänahassa, on joka kolmannella. Herkkä iho on joka toisella naisella ja joka viidennellä miehellä, jolloin iho reagoi kutinalla päivittäisiin pieniin ärsykkeisiin, kuten karheaan kankaaseen, pesuaineisiin tai kosmeettisiin tuotteisiin, toteaa Hannuksela.

Kutinan syitä on paljon, eikä niitä kaikkia ole mahdollista käydä tässä läpi. Kyseeseen tulevat yksittäisissä tapauksissa monet lääkeaineet ja sairaudet.

Jostain syystä olen viimeisen vuoden aikana löytänyt piinaavan kutinan taustalta jo neljältä ikäihmiseltä autoimmuunitauti pemfigoidin, joka paljastui, kun iholle alkoi kehittyä rakkuloita. Se muodostui vihjeeksi määrittää ihon tyvikalvovasta-aineet. Tämä kutinan syy on kuitenkin harvinainen.

Miten hoidetaan ruusua?

Kerrot, että jalkojesi ihottumaa on hoidettu ruusuna. Yleensä ruusu on niin selväoireinen, ettei siitä jää epäselvyyttä. Tyypillisimmillään potilas saa horkkakuumeen, jonka syy paljastuu viimeistään seuraavana päivänä; toinen sääri punertuu kuumottavana.

Tauti ei tietenkään aina ala näin kovin oirein, vaan punoitus syntyy parissa päivässä lievemmän ja joskus jopa puuttuvan kuumeen kera. Joskus diagnoosiin on vaikea päästä, jos jalassa on valmiiksi laskimovajaatoiminnan aiheuttamaa ihon kiristystä ja punoitusta. Tällöin seuranta ja kudostuhomittareiden (Crp) tarkkailu selventävät tilannetta.

Ruusussa yleisimmin streptokokkibakteeri pääsee rikkoutuneesta kohdasta ihon sisään aiheuttaen tyypilliset oireet. Useimmiten potilasta hoidetaan pari päivää suonensisäisellä antibiootilla, minkä jälkeen lääkettä jatketaan suun kautta ainakin uusineessa tapauksessa kuukauden ajan. Joskus tarvitaan estohoitoa. Perusantibiootti on penisilliini. Jos tauti ei osoita paranemisen merkkejä, mukana voi olla stafylokokki, jolloin kuuria vaihdetaan.

Ruusu vahingoittaa jalan imusuonistoa, jolloin toistuva ruusu aiheuttaa herkästi jalkaturvotusta, mikä altistaa taudin uusimiselle. Ihorikot tulee estää etenkin varvasväleissä, ihoa tulee rasvata huolellisesti ja käyttää tarvittaessa jalassa tukisukkaa.

Jalan turvotus heikentää ihon pintaverenkiertoa. Iho kuivaa, ohenee, pudottaa karvansa ja tummuu. Tulee herkästi kutinaa ja tulehduksia. Säärihaavan vaara kasvaa. Jalkojen huolellinen hoitaminen on ensiarvoisen tärkeää komplikaatioiden ehkäisemisessä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.