Apu

Miksi iho kutisee jatkuvasti? – Rasvaaminen ja antihistamiinit eivät auta – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 17.6.2021

Kysymys:

Mistä johtuu hillitön kutina iholla? Iho on ehjä, ei mitään ihottumaa eikä näppyjä. Olen kohta 80-vuotias hyväkuntoinen nainen, ja tätä kutinaa on ollut jo vuosia. Olen rasvannut ihoa eri voiteilla, eikä eroa niissä ole. Antihistamiinikaan ei auta. Lääkityksenä on tyroksiini, jonka ei pitäisi olla syy tähän.

Näytä vastaus

Vastaus:

Raapimisen orgastisuudesta todistaa yhdeksääkymmentä lähestyvä pappa­potilaani. Hän virnisti, että kutiavan peräaukon pyyhkiminen paperilla aiheuttaa jopa parempaa kutaa kuin seksi. Kun puolisoa pyytää saunassa rapsuttamaan kutiavaa kohtaa selässä, se on ihanaa! Mutta kuten seksissäkin, liian pitkään ei pidä jyystää. Ainakaan kutinan tapauksessa siitä ei hyvä seuraa, sillä ihoa alkaa kirvellä. Syntyy kierre, jossa ihoon syntyy raapimajälkiä ja jopa katteisia ihorikkoja.

Ihmisen ja ihon vanhetessa myös kutina yleistyy. Silmiinpistävin syy tähän on kuivuminen. Näönvaraisesti ei usein voida havaita poikkeavaa satunnaisia ­raapimisjälkiä lukuun ottamatta. Tällöin poikaa on ihon kostuttaminen perusvoiteilla ja kuivattavien pesuaineiden kavahtaminen. Raapimiskierre katkaistaan ­jäljet peittämällä, kynnet leikkaamalla ja laittamalla puuvillakäsineet yöksi.

Yksi sudenmonttu on autoimmuuni­tauti pemfigoidi, joka alkaa joskus yleistyneenä kutinana. Kutinaa saattaa tulla joskus yli vuosi ennen vesikellomaista rakkulointia, joka paljastaa diagnoosin. Vasta-ainetesti on rakkulavaiheessa positiivinen melkein aina. Jos se on negatiivinen, otetaan rakkulasta koepala, jonka tutkimiskelpoisuudesta on neuvoteltava patologian yksikön kanssa. Testi on diagnostinen. Pemfigoidi on yleisempi kuin ajatellaan. Itselleni on sitä potevia osunut kahdessa vuodessa lähes kymmenen. Potilaat ovat iäkkäitä. Tauti hoituu suun kautta annosteltavalla kortisonilla.

Kutinan moninaisia syitä ei ole mahdollista käsitellä tässä laajemmin. Kyseeseen tulevat muun muassa ihottumat, allergia, nokkosihottuma, syyhy, lääkkeet, hypotyreoosi, maksasairaudet, munuaisten vajaatoiminta, maligniteetit, diabetes sekä neurologiset ja psyyken sairaudet. Syyn etsiminen aloitetaan ihotauti edellä poissulkemisen periaatteella. Potilaan perinpohjaisen haastattelun tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Varmistathan, että ­kilpirauhalääkityksesi on hoitotasolla.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse” Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.