Apu

Ulkosynnyttimeni tuntuivat ärtyneiltä, hiivahoito helpotti – Miksi hiivatulehdus toistuu? Voiko hiivavoidetta käyttää säännöllisesti? – Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 3.10.2020

Kysymys:

Ulkosynnyttimeni alkoivat tuntua aroilta, ärtyneiltä ja haavaisilta pari kuukautta sitten. Ulkonäkö on kuitenkin ihan tavallinen. Kokeilin hoitaa arkuutta perusvoiteella ja Bepanthenilla. Ne eivät auttaneet mainittavasti.

Kun valkovuoto muuttui aavistuksen kokkareiseksi, arvelin, että kyseessä onkin hiivatulehdus. Tein hiivahoidon puikolla ja voiteella, ja oireet helpottivat. Voiteen lopettamisen jälkeen ne kuitenkin palasivat muutamassa päivässä. Sama toistui.

Miksi hiivatulehdus toistuu? Onko kyse sittenkin jostain muusta? Voiko hiivavoidetta käyttää säännöllisesti?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hiivatulehdus on hyvin yleinen vaiva, melkein jokainen nainen sairastaa sen ainakin kerran elämässään. Hiivasieniä voi myös olla emättimessä ilman, että siitä aiheutuu oireita. Tavallisin tulehduksen aiheuttaja on Candida albicans, mutta erilaisia lajeja on paljon.

Kysymyksestäsi ei käy ilmi, minkä ikäinen olet. Hedelmällisessä iässä hiivatulehdus iskee, kun emättimen limakalvopuolustus pettää. Puolustuskykyä voivat heikentää esimerkiksi stressi, antibioottikuuri, yhdistelmäehkäisytabletit, raskaus tai korkeat veren sokeriarvot.

Hiivatulehduksen syyt

Kysyt, miksi hiivatulehdus toistuu. Syitä voi olla monia. Mikäli hiivatulehdukselle altistavaa tekijää ei muuteta, voi tulehdus uusiutua.

Joskus hiiva on kehittänyt resistenssin eli vastustuskyvyn käytettyä lääkettä kohtaan. Siksi on  parempi hakeutua lääkäriin kuin uusia itsehoitokuuri jatkuvasti.

Rajana voisi pitää neljää tulehdusta vuodessa.  Kyse voi tosiaan olla jostain muustakin. Oireilun taustalta saattaa löytyä esimerkiksi emättimen bakteeritulehdus tai ulkosynnyttimien kroonistunut kipu eli vulvodynia.

Vaihdevuodet ja hiivatulehdus

Vaihdevuosien jälkeen hiivatulehdus on harvinainen. Silloin ulkosynnyttimien oireilun taustalla voi olla limakalvojen kuivuminen ja haurastuminen estrogeenin puutteesta, valkojäkälä tai joskus harvoin pahanlaatuinen muutos.

Kuvailemasi perusteella oletan, että et ole vielä vaihdevuosi-ikäinen ja että kysymyksessä on toistuva hiivatulehdus, koska hiivatulehduslääkkeet auttoivat. Suosittelen käyntiä gynekologilla.

Hiivatulehdusdiagnoosi tulisi varmistaa mikroskooppitutkimuksella tai ottamalla hiivaviljelynäyte. Joskus diagnoosi selviää pelkästään gynekologisella tutkimuksella ja tutkittavan oirekuvauksen sekä altistavien tekijöiden kartoittamisen perusteella.

Toistuvissa hiivatulehduksissa altistavien tekijöiden eliminoiminen ja oikeanlainen lääkitys yleensä katkaisevat sairauskierteen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.