Terveys ja hyvinvointi
Miksi minulla ei ole koskaan nälkä? – Syön säännöllisesti 5–6 kertaa päivässä – Pitäisikö nälkää tuntea? – Apu-klinikka vastaa
Kuvat

Julkaistu 9.12.2020
Apu

Kysymys:

Olen jo jonkin aikaa ihmetellyt, miksei minulla ole koskaan nälkä. Syön tavallista ruokaa suositusten mukaisesti melko säännöllisesti 5–6 kertaa päivässä. En noudata mitään erikoisruokavaliota. Yleensä syön aamupalan, lounaan, välipalan, töiden jälkeen päivällisen tai välipalan ja iltapalan. Illalla saatan napostella. Minulla ei ole kovaa nälkää, vaikka lounas venyisi iltapäivään. Miksi? Pitäisikö nälkää tuntea?

Vastaus:

Yksilöiden välillä on suuria eroja nälän tuntemuksissa. Yleinen havainto vastaanotolta on, että keski-iän ohittaneilla naisilla nälän tunne usein vähenee ja saattaa häipyä lähes kokonaan. Ikääntyneillä on tunnetusti heikko ruokahalu, eli normaalia nälkää ei tunneta. Miehilläkin esiintyy ”nälän tuntemattomuutta”, mutta oman kokemukseni mukaan se on naisilla yleisempää.

Nostaisin esiin myös sen, että osa meistä ei juuri tunne janoa ennen kuin hyvin merkittävän nestehukan yhteydessä. Sekään ei ole merkki mistään varsinaisesta ongelmasta, kuten eivät myöskään vaimeat nälän tunteet.

Olisi mielenkiintoista tietää ikäsi, sukupuolesi ja taustasi. Oletko nuorempana tuntenut nälkää? Milloin nälän tunne on vaimentunut? Onko siihen liittynyt esimerkiksi liikunnan vähentymistä tai liikapainon kertymistä?

Nälkä on yleensä merkki hyvästä aineenvaihdunnasta

Periaatteessa nälän tuntemusten voisi sanoa olevan merkki hyvästä aineenvaihdunnasta. Karkeasti ottaen mitä suurempi lihasmassa, sitä enemmän nälän tuntemuksia. Asia ei ole kuitenkaan ihan näin yksioikoinen. Osa ihmisistä pystyy häivyttämään nälän tuntemukset täysin taka-alalle, kun he uppoutuvat johonkin mielenkiintoiseen. Asiaan kytkeytyy monia psykososiaalisia tekijöitä: osalla alakulo ja masennus vievät syömishalun, toisilla lisäävät sitä.

Laihuushäiriöstä eli anorexia nervosasta kärsivien nälän tunteet ovat häiriintyneet. He tuntevat harvemmin ja vähemmän nälkää kuin normaalisti syövät aivan liian vähäisestä syömisestä huolimatta. Joskus heikentyneen nälän tuntemuksen taustalla voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta, varsinkin jos samanaikaisesti ilmenee muita oireita, kuten lihomista, ärtyisyyttä, palelua, ummetusta ja väsymystä.

Jos paino on hallinnassa eikä napostelu johda suurempiin ongelmiin iltasyömisen osalta ja olet muuten terve, nälän tuntemattomuus ei siis ole ongelma. Asiaan on syytä kiinnittää huomiota, jos heikko kyky tuntea nälkää johtaa siihen, että ateriarytmi on epäsäännöllinen ja ateriavälit pitkiä ja sen vuoksi iltanapostelu ja -syöminen lähtee niin sanotusti käsistä ja paino nousee.

Hoitokeinona on säännöllinen ateriarytmi ravitsemussuosituksen mukaisine aterioineen ja välipaloineen, kuten kysyjällä onkin tapana.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.