Apu

Miksi aineenvaihduntani pysähtyy päiväkausiksi? Apu-klinikka vastaa

Katja Murtoniemi

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

Kysymys:

Olen vaihdevuosi-iän ohittanut nainen ja haluaisin tietää, mistä erilaiset jaksot elimistössä johtuvat, kun hormonitoiminta ei varmaan enää ole syynä. Välillä tuntuu, että aineenvaihdunta pysähtyy päiväkausiksi, tulee ummetusta ja turvotusta. Sitten taas yhtäkkiä kaikki käynnistyy ja täytyy ravata vessassa tuon tuostakin. Painokin vaihtelee kilokaupalla kaudesta toiseen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvaamasi muutokset elimistön toiminnassa voivat johtua monista eri syistä. Oireita voi pitää ihan normaaleina reaktioina erilaisiin elämäntapamuutoksiin, kuten muutoksiin omassa aktiivisuudessa, liikunnan määrässä tai ruokavaliossa.

Niin kauan kun tällainen vaihtelu on palautuvaa eikä kysymyksessä ole uusi oire, ei ole syytä huoleen. Mikäli sinulla kuitenkin esiintyy selittämätöntä laihtumista tai alavatsaturvotukset ja suolen toiminnan häiriöt ovat uusia oireita, suosittelen varaamaan ajan lääkärille.

Julkaistu: 22.3.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.