Tuulilasi

Miksei maastureita enää valmisteta?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kaupat ja vertailut tuntuvat olevan pullollaan katumaastureina markkinoitavia neli- ja kaksivetoisia ajoneuvoja, joiden ei kuitenkaan ominaisuuksiltaan kerrota yltävän oikeiden maastureiden tasolle. Mistään ei tunnu enää kuitenkaan löytyvän niitä oikeita maastureita, joihin näitä “säälittäviä” katumaastureita aina vertaillaan. Kun alan pätevimmät Jeep, Suzuki ja jopa Range Roverkin käsitellään katumaastureina, alkaa todella kaivata tietoa näistä oikeista maastureista. Taitaa armeijakin ajaa nykyään katumaastureilla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän esimerkiksi Range Roverin maasto-ominaisuudet ovat sinänsä maastoon sopivat, mutta auton olemus ei oikein sitä ole. Useimmissa näissä citymaastureissa on paljon hienoja ja arkoja varusteita ja koristeita, jotka totisessa maastoajossa särkyvät ja irtoavat alle aikayksikön.

Land Rover Defender edustaa niitä vanhoja “oikeita” maastureita, samoin G-Mersu. Jälkimmäinen on kallis, mutta silti se on tehty järeäksi ja maastokelpoiseksi. Kummassakaan näistä maantieominaisuudet eivät ole huippua, mutta maastossa ne pärjäävät.

Taitaa vain olla niin, että noilla perusmaastureilla on liian vähän kysyntää. Suurin osa uusien maasturien ostajista ajaa autoillaan vain pääteill’ tai kaupunkien kaduilla. Suomessa sentään monet käyvät niillä muutaman kerran vuodessa myös kesämökillä, jonne tosin yleensä pääsee hyvin myös tavallisella henkilöautolla.

Julkaistu: 28.12.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.